Αρχική Special Topics COP28: Η μεγαλύτερη Διάσκεψη όλων των εποχών για το κλίμα

COP28: Η μεγαλύτερη Διάσκεψη όλων των εποχών για το κλίμα

Ο παλμός του Πλανήτη χτυπά στο Ντουμπάι και την COP28 που εξελίσσεται στη μεγαλύτερη Διάσκεψη όλων των εποχών για την Κλιματική Αλλαγή με τουλάχιστον 95.000 συμμετέχοντες! Ποιες δεσμεύσεις που θα… αλλάξουν τον κόσμο έλαβαν ηγέτες από όλο τον κόσμο;

0
Διάσκεψη Κλιματική Αλλαγή
Διαφήμιση

 

Δέσμευση για τριπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030 από 117 χώρες αλλά και δέσμευση για τριπλασιασμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 από περισσότερες από 20 χώρες, κυριάρχησαν στην COP28 το Σάββατο 2/12, την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών με τουλάχιστον 95.000 συμμετέχοντες!

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότερες από τις τις μισές χώρες του πλανήτη -συνολικά 117 κυβερνήσεις, μεταξύ τους και η Ελλάδα– δεσμεύτηκαν το Σάββατο 2/12 στη  Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28να τριπλασιάσουν την παγκόσμια απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Αυτό μπορεί και θα βοηθήσει στη μετάβαση του κόσμου μακριά από τον  άνθρακα”, δήλωσε ο Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, πρόεδρος της συνόδου κορυφής COP28 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επιπλέον  περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, ζήτησαν ανανέωση στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την χρήση πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Δείτε την ανάρτηση των New York Times:

Η δέσμευση ήταν μεταξύ μιας σειράς ανακοινώσεων που έκανε το Σάββατο η COP28 και είχαν στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα (πηγή περίπου των τριών τέταρτων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) και η οποία περιελάμβανε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

Με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δέσμευση ανέφερε επίσης ότι ο τριπλασιασμός της ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα έως το 2050 το αργότερο. Υποστηρικτές της πρότασης ήταν η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή και τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, δεν υποστήριξαν τη συνολική δέσμευση- η οποία συνδυάζει την αύξηση της καθαρής ενέργειας με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι υποστηρικτές, όπως η ΕΕ και τα ΗΑΕ, θέλουν η υπόσχεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ώστε να γίνει παγκόσμιος στόχος. Αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρούσες.

Διάσκεψη Κλίμα Ντουμπάι κάψουλες καλλιτέχνη
Πηγή:Rosie Frost/Euronews

Αυτές οι κάψουλες είναι μια εγκατάσταση του Βρετανού καλλιτέχνη Michael Pinsky στην COP28. Τρεις από τις κάψουλες προσομοιώνουν προσεκτικά το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε τρεις διαφορετικές πόλεις: Πεκίνο, Νέο Δελχί και Λονδίνο. Αναπαράγουν τις ποσότητες όζοντος, αιωρούμενων σωματιδίων, διοξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα που ρυπαίνουν αυτές τις πόλεις. Περπατώντας μέσα, μπορείτε να μυρίσετε, να αισθανθείτε και να γευτείτε πώς είναι ο αέρας για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις πόλεις.

Παρέμβαση Πάπα στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Πάπας Φραγκίσκος στήριξε με μήνυμά του στη Διάσκεψη, τις εκκλήσεις για το τέλος των ορυκτών καυσίμων. Σε μια ευρεία δήλωση, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να μπει τέλος στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σωθεί ο πλανήτης.

 Ζήτησε επίσης διαγραφή χρέους για τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Καθώς ο Ποντίφικας δεν μπόρεσε να παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής του Ντουμπάι λόγω ασθένειας, η ομιλία του διαβάστηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιο Παρολίν.

Πάντως η COP28 γράφει ιστορία καθώς εξελίσσεται στη μεγαλύτερη Διάσκεψη όλων των εποχών με περισσότερους από 95.000 εγγεγραμμένους επισκέπτες. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τους επισκέπτες της COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου πέρυσι, η οποία έκανε ρεκόρ συμμετοχών στα 30 χρόνια της Διάσκεψης!

Διαφήμιση