Αρχική Special Topics Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης -Κυκλάδες θυμίζει ο Θεσσαλικός Κάμπος

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης -Κυκλάδες θυμίζει ο Θεσσαλικός Κάμπος

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel καθώς σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες ο Θεσσαλικός Κάμπος θυμίζει πλέον Κυκλάδες λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων! Συγκλονίζουν οι διαπιστώσεις των μετεωρολόγων!

 

0
θεσσαλία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8. Πηγη: meteo.gr
Διαφήμιση

 

Η κακοκαιρία Daniel έχει αλλάξει τη μορφολογία του εδάφους σε τέτοιο βαθμό  ώστε ο χάρτης της Ελλάδας, να μην είναι πια ίδιος και ο Θεσσαλικός Κάμπος να θυμίζει… Κυκλάδες!

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με το επιστημονικό και άκρως κατατοπιστικό άρθρο που υπογράφουν στπ meteo.gr οι μετεωρολόγοι  Γ. Κύρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη ενώ η στάθμη του σε καποια σημεία έχει φτάσει σχεδόν τα 10 μέτρα!

Χάρτης μετεό 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Λάρισας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8. Πηγή meteo.gr

Οι χάρτες με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Η οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

καρδίτσα χάρτης
Χάρτης :meteo.gr

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί  συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό. Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)
ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδαμε. Ο Daniel αποδείχτηκε τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον «Ιανό», ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Σε άλλο άρθρο που συνέταξαν οι Στρ. Βουγιούκας, Ι. Κωλέτσης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος  σχετικά με την αλλαγή που υπέστη ο χάρτης της χώρας και πως ο Θεσσαλικός Κάμπος μετατράπηκε σε θάλασσα,, κάνουν αποτίμηση της κακοκαιρίας Daniel (04-07/09/2023), συγκρίνοντας τα αθροιστικά ύψη σχετικά με την αποτίμηση της  βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020), καθώς και τις δυο κακοκαιρίες που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζουν τους 10 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι). Όπως παρατηρούν στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων (στο γραφικό περιέχεται σχετική λεζάντα).

χάρτησ μπάρες στάθμη νερού

Η βιβλική καταστροφή σε νούμερα

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Όπως επισημαίνουν και αποδεικνύει ο χάρτης και η δορυφορική  εικόνα που έχει πλέον ο Θεσσαλικός Κάμπος, η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών και δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί ούτε αν τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν τέλεια, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις.

Συγκεκριμένα:

  • λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες
  • τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα
  • αναχωματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα
  • λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού
  • δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό
Διαφήμιση