Αρχική Special Topics Γ.Μανιάτης:”Όπλο” για τη μείωση εκπομπών μεθανίου η τεχνολογία

Γ.Μανιάτης:”Όπλο” για τη μείωση εκπομπών μεθανίου η τεχνολογία

Η εποχή της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και η μείωση εκπομπών μεθανίου είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα, που μπορεί να “εκμεταλλευτεί” την σύγχρονη τεχνολογία για να καταφέρει τον πολυπόθητο στόχο!

0
Μόλυνση, εργοστάσια, φουγάρα
Διαφήμιση

Του Γ.Μανιάτη

Υπό τα δεδομένα αυτά η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση εκπομπών μεθανίου: Το μεθάνιο προκαλεί το 30% της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασίας. Γεωργία και χωματερές εκλύουν το 60%, η ενέργεια το 40%. Οι 340 εκατ. τόνοι που εκλύονται ετησίως μπορούν να μειωθούν σε 140.

Έτσι, για μηδενισμό εκπομπών έως το 2050, πρέπει μέχρι το 2030 οι εκπομπές από την ενέργεια να μειωθούν κατά 75%, που ισοδυναμεί με μείωση 15% των συνολικών εκπομπών του τομέα ενέργειας και εδώ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η σύγχρονη τεχνολογία για τη μείωση εκπομπών μεθανίου.

Το συνολικό κόστος για μείωση των διαρροών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας φτάνει στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Majors) είναι οι περισσότερο έτοιμες για επιτάχυνση της μείωσης. Αν και το κόστος της μείωσης εκτιμάται στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια, 45 δισ. μπορούν να είναι τα έσοδα από την πώληση του μεθανίου που θα συλλεχθεί.

κλιματικη αλλαγη2

Τα κλιματιστικά (AC), ιδιαίτερα σε χώρες που πλήττονται από  υψηλές θερμοκρασίες (πχ Ινδία, Κίνα, Μπαγκλαντές, Αφρική, Λατιν. Αμερική, κ.α.), αποτελούν την κορυφαία πηγή αύξησης της μελλοντικής ζήτησης ηλεκτρισμού. Έως το 2050, ο ηλεκτρισμός για τα AC (που από 1,6 δισ. συσκευές σήμερα, θα εκτοξευθούν στα 5,6 δισ. συσκευές το 2050), αυτών των πολυπληθών χωρών, που πλήττονται από την Κλιματική Αλλαγή (πχ Ινδία: 1,4 δισ. κάτοικοι, μόνο 5% των νοικοκυριών με AC, Κίνα: 1,4 δισ. κάτοικοι, 55% των νοικοκυριών με AC,  Ινδονησία: 273 εκατ. κάτοικοι, 8% νοικοκυριά με AC, κ.α.), θα 3πλασιαστεί, φθάνοντας το 37% της παγκόσμιας ζήτησης, όσο 4 σημερινές Ινδίες!  Μια Ινδία, που όπως και η  Κίνα, στηρίζονται κατά 60% ενεργειακά στον άνθρακα.

κλιματικη αλλαγη1

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, το 50% των AC που πουλιούνται, έχουν εξαιρετικά χαμηλή αποδοτικότητα. Τελικά, η ενεργειακή αποδοτικότητα και  οι υψηλές προδιαγραφές AC αποτελούν κρίσιμο συντελεστή αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.

Άρθρο Γ.Μανιάτη-Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

 

Γιάννης Μανιάτης
Ο Γιάννης Μανιάτης, είναι Καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και υπήρξε
πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Διαφήμιση