Αρχική Special Topics Χάρτινα καλαμάκια: Βλαβερά όσο και τα πλαστικά!

Χάρτινα καλαμάκια: Βλαβερά όσο και τα πλαστικά!

Πόσο αθώα είναι τα χάρτινα καλαμάκια που μπήκαν αιφνιδίως στη ζωή μας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Κι όμως μόνο αθώα δεν είναι σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες έρευνες των επιστημόνων. Όπως συμπέραναν, τα «φιλικά προς το περιβάλλον», χάρτινα καλαμάκια περιέχουν δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες και είναι εξίσου κακά για το περιβάλλον με τα πλαστικά!

0
Καφές χψρίς καλαμάκι!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Επιστήμονες καταρρίπτουν την άποψη ότι τα χάρτινα καλαμάκια -ούτως ‘ή άλλως διόλου χρήσιμα για να “κρατήσουν” τα ροφήματα αρκετή ώρα- είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Σύνταξη:ecozen.gr

Κι ενώ θεωρούμε ότι αξίζει η …θυσία να απολαμβάνουμε ρόφημα με ένα …βρεγμένο  χάρτινο καλαμάκι, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περιέχουν βλαπτικές ουσίες και για τον ανθρώπινο οργανισμό και για το περιβάλλον!

Στην πρώτη ανάλυση του είδους της στην Ευρώπη, Βέλγοι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες από χάρτινα καλαμάκια για την ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS).

καλαμακια 2

Οι PFAS βρέθηκαν στην πλειονότητα των καλαμακιών που εξετάστηκαν και ήταν πιο συνηθισμένες σε αυτά που κατασκευάζονται από χαρτί και μπαμπού. Οι συνθετικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα καθημερινά προϊόντα, από τα ρούχα εξωτερικού χώρου μέχρι τα αντικολλητικά τηγάνια, ανθεκτικά στο νερό, τη θερμότητα και τους λεκέδες. Ωστόσο, είναι δυνητικά επιβλαβείς για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να παραμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον, μια ιδιότητα που τις έχει κάνει γνωστές ως «χημικές ουσίες για πάντα».

Μάλιστα σύμφωνα με τη Daily Mail. τα χάρτιν α καλαμάκια έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη ανταπόκριση στα εμβόλια, λιποβαρή βρέφη κατά τη γέννηση, θυρεοειδοπάθεια, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων, Η ερευνητική ομάδα αγόρασε 39 διαφορετικές μάρκες καλαμακιών από πέντε υλικά-χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό.

χάρτινο καλαμάκι σε καφέ

Τα καλαμάκια, τα οποία αγοράστηκαν κυρίως από καταστήματα, σούπερ μάρκες και εστιατόρια fast-food, υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε δύο γύρους δοκιμών για PFAS. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εμπορικών σημάτων, το 69%, περιείχαν PFAS, με 18 διαφορετικά PFAS να ανιχνεύονται συνολικά.Τα χάρτινα καλαμάκια ήταν πιο πιθανό να περιέχουν τις συνθετικές χημικές ουσίες.

Οι PFAS που βρέθηκαν πιο συχνά, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020. Επίσης, ανιχνεύθηκαν το τριφθοροοξικό οξύ (TFA) και το τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS), PFAS τα οποία είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και, επομένως, ενδέχεται να διαρρεύσουν από τα καλαμάκια στα ποτά!

καλαμακια 1

Μάλιστα οι τοξικές ουσίες μπορούν να παραμείνουν στον ανθρώπινο οργανισμό για πολλά χρόνια!
Οι συγκεντρώσεις των PFAS ήταν χαμηλές και δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τα καλαμάκια μόνο περιστασιακά αποτελούν περιορισμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα PFAS μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό για πολλά χρόνια και οι συγκεντρώσεις μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι συγγραφείς συμβούλευσαν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα ή να αποφεύγουν τη χρήση καλαμακίων συνολικά.

καθηγητής καλαμάκια
Δρ Thimo Groffen, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα καλαμάκια που κατασκευάζονται από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από εκείνα που κατασκευάζονται από πλαστικό», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Thimo Groffen, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

«Ωστόσο, η παρουσία PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια!», ανέφερε και έδωσε την εξήγηση: «Μικρές ποσότητες PFAS, ενώ δεν είναι επιβλαβείς από μόνες τους, μπορούν να προσθέσουν στο χημικό φορτίο που ήδη υπάρχει στον οργανισμό»”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “δεν εντοπίσαμε κανένα PFAS σε καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, επομένως θα συμβούλευα τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αυτό το είδος καλαμιού — ή απλώς να αποφεύγουν καθόλου τη χρήση  τους.”

Διαφήμιση