Αρχική Special Topics Πυρκαγιές Θράκη: Μηνύματα 112 σε Λευκίμη Έβρου και Κασσιτέρα Ροδόπης (Βίντεο)

Πυρκαγιές Θράκη: Μηνύματα 112 σε Λευκίμη Έβρου και Κασσιτέρα Ροδόπης (Βίντεο)

Τα πύρινα μέτωπα στη Θράκη επιμένουν και για μια ακόμη ημέρα σήμανε 112 στον Έβρο, αυτή τη φορά για τη Λευκίμη και στη Ροδόπη για την Κασσιτέρα. Σε πανικό οι κάτοικοι έσπευσαν να απομακρυνθούν εγκαταλείποντας το βιός τους.

0
21 0061 20230823 tk 1500 sooc1692818688 1
Διαφήμιση

Οι πυρκαγιές στη Θράκη με τα αλλεπάλληλά μηνύματα 112 στον Έβρο και τη Ροδόπη εξελίσσονται σε μια τραγωδία χωρίς τέλος με απρόβλεπτες οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις καθώς χιλιάδες στρέμματα αφανίζονται!

Σύνταξη: ecozen.gr

Το μεσημέρι της Κυριακής (27/8), λίγο μετά τις 14:10 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λευκίμμη προς Τυχερό. Tην ίδια ώρα, εκκενώνεται ξανά η Κασσιτέρα Ροδόπης.

Νωρίτερα στον Έβρο βρέθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Είχε σύσκεψη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε για το πύρινο μέτωπο, ενώ μετά πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, τα οποία καίνε ανεξέλεγκτα. Το ένα στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, το οποίο τη νύχτα απείλησε και το χωριό της Αισύμης, που καίει με κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου γίνεται μία προσπάθεια να μην μπορέσει να φτάσει εκεί, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι στην περιοχή. Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή της Δαδιάς και κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου και εκεί γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Β. Κικίλιας: Έρευνες από Αστυνομία και ΕΥΠ για τις 14 ταυτόχρονες φωτιές στην Αλεξανδρούπολη

Μετά την πτήση του με το ελικόπετρο στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στο Δάσος Δαδιάς (Κοτρωνιά, Λευκίμη)και στην περιοχή Αισύμης, Λεπτοκαρυάς, στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που επιχειρούν στις πυρκαγιές στον Έβρο.

Παράλληλα επεσήμανε ότι εξετάζεται η περίπτωση εμπρησμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ. Και επαναλαμβάνω, δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα».

Μετά το τέλος της κατάσβεσης, η διαχείριση της φωτιάς θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά. «Θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να συντονίζουν είτε να επιχειρούν. Και στο τέλος θα τα καταφέρουμε», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που αφορούν στην πυροπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα και τον επιχειρησιακό τρόπο που θα αντιδρούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Αλλάζουν οι άνεμοι τη Δευτέρα και η απειλή μεγαλώνει -Ανείπωτη καταστροφή

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε για τις φωτιές στη Θράκη με τα αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112, ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή»,

Διαφήμιση