Αρχική Special Topics Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα

Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα

Μάχη με πύρινα μέτωπα που επιμένουν και αναζωπυρώσεις  δίνουν από το πρωί ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφού προηγήθηκε ένα ακόμη ολονύχτιο θρίλερ. Συναγερμός βαθμίδας 4 ισχύει για την Κυριακή 27/8 και Δευτέρα 28/8.

0
Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης, κατεστραμμένος από την φωτιά.
Διαφήμιση

Στη μάχη ενάντια στις αναζωπυρώσεις που καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους δίνουν από το πρωί της Κυριακής του Αγίου Φανουρίου (27/8) ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Πάρνηθα και Άνδρο. Υψηλή είναι η επιφυλακή  σε περιοχές  ανά την Ελλάδα, που ξέσπασαν πυρκαγιές.

χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών 27.8
Πηγή: meteo.gr

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για άλλη μια μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να οριοθετήσουν τις φωτιές που μαίνονται και κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και καταστρέφουν περιουσίες στο πέρασμά τους.

Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη ενάντια στις αναζωπυρώσεις πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε τέσσερις περιοχές.

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Το πιο δύσκολο σημείο εξακολουθεί να εντοπίζεται κοντά στην Λεπτοκαρυά. Στην περιοχή επιχειρούν  295 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο, 85 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στη Ροδόπη η φωτιά εξακολουθεί να καίει, με τους πυροσβέστες να ελπίζουν -και με τη βοήθεια των ανέμων- σε καλύτερη εικόνα μέσα στην ημέρα.

Πάρνηθα 27 Αυγούστου 2023
Άποψη της… καπνισμένης Πάρνηθας, όπως διακρίνεται απ;o το Δήμο Αχαρνών,, κι ενώ συνεχίζεται η μάχη των Πυροσβεστών, Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, ecozen.gr

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 77 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, και δύο ελικόπτερα.

χάρτης πυρκαγιών 28.8
πηγή:meteo.gr

Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Άνδρο

Όπως μεταδίδει το enandro.gr κατά τη διάρκεια της νύχτας σβήστηκε σχεδόν το 90% της φωτιάς με την καθοριστική παρέμβαση των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και τη συμμετοχή των εθελοντών του νησιού. Ισχυρή ήταν η συμβολή  και των Γάλλων ενώ από το πρωί επιχειρούν 2 καναντέρ πάνω από την παραλία Βιτάλι, τη μεγαλύτερη εστία που απέμεινε Αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Άνδρο σε σχέση με το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, όπως ξεκαθάρισε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης. «Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι έχει αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν. Επιπλέον στην περιοχή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες, ενώ οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής πνέουν στην περιοχή ισχυροί, γύρω στα 6 μποφόρ.

Σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Ο Δήμαρχος της Άνδρου  επεσήμανε επίσης πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, καθώς μέχρι τις 11 υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι. «Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε. Επεσήμανε μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εστίες της φωτιάς προκλήθηκαν από κεραυνούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι υδροφόρα του δήμου, περικυκλώθηκε το Σάββατο 26/8 από το πύρινο μέτωπο και κάηκε ολοσχερώς. Ο οδηγός κατάφερε να εγκαταλείψει το όχημα εγκαίρως. Νωρίτερα, το 112 είχε στείλει μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Αιτήσεις και την Κυριακή  στο Δήμο Αχαρνών από τους πυρόπληκτους

Την ίδια ώρα ανοιχτή και σε πλήρη λειτουργία  είναι αυτό το Σαββατοκύριακο η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δημότες γύρω από το άμεσο ζήτημα της καταγραφής των ζημιών από τη φωτιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, όπως και το Σάββατο 26, έτσι και την Κυριακή 27 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, η Κοινωνική Υπηρεσία θα δέχεται αιτήματα πυρόπληκτων δημοτών, των οποίων οι οικίες δεν έχουν ακόμα καταγραφεί από τα μικτά κλιμάκια του Υπουργείου και του Δήμου. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλεί τους δημότες εκείνους, των οποίων δεν έχει γίνει καταγραφή των οικιών τους, να επικοινωνήσουν άμεσα στο τηλέφωνο που έχει δοθεί από τον Δήμο (2132123111). Οι καταγραφές θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου αναμένεται η παρουσία πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές του Έβρου.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδέψουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδης, οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης. Παρόν θα είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Μαζί τους θα είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής. Το πολυάριθμο υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτές περιοχέςοκαι στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος.

Διαφήμιση