Αρχική Ειδήσεις Τουρκία υπέρ Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τουρκία υπέρ Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Τουρκία ψηφίζει Ελλάδα και η Ελλάδα Τουρκία στα διεθνή φόρα!Νέο κεφάλαιο στην ελληνοτουρκική φιλία που αναθερμάνθηκε μετά από τους σφοδρούς σεισμούς της νοτιοανατολικής  Τουρκίας και την έμπρακτη ελληνική συμπάρασταση στο δράμα των χιλιάδων σεισμόπληκήτων της γείτονος.

0
Δένδιας Τσαβούσογλου EUROKINISSI ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Διαφήμιση

Την Δευτέρα 20/03/23 οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και έκαναν αμοιβαία συμφωνία στήριξης των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε ΟΗΕ και Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-26 και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Screenshot 2023 03 20 Δένδιας Τσαβουσογλου

Στις πρώτες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Επέτρεψέ μου να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για την επέκταση της υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας προς εμάς μετά τους σεισμούς. Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να μας επισκεφτείς εσύ προσωπικά στην Αντιόχεια. Ήμαστε και πάλι πολύ ευγνώμονες».Και πρόσθεσε:«Μετέφερε σε παρακαλώ προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα συλλυπητήριά μας για το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Δεν διστάσαμε ο πρόεδρος Ερντογάν κι εμείς να δώσουμε την άδεια να επιστρέψει ο πατέρας του γιου που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα κι αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε μία πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Κι αυτή η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίστηκε στη συνεργασία μας σε διεθνείς πλατφόρμες και όπως ανέφερε ο Νίκος σχετικά με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη, συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας».Κι εξέφρασε την ελπίδα:« να συνεχίσουμε τέτοιες συνεργασίες και σε άλλες πλατφόρμες επίσης κι αυτό να αντικατοπτριστεί και στις διμερείς σχέσεις επίσης. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά σύντομα και θα είμαι πολύ χαρούμενος να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου, ή όπου αλλού μας δοθεί η δυνατότητα»

Ο κ.Νίκος Δένδιας  σημείωσε:«Mόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακριβώς πριν από τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και επίσης βοήθεια εάν χρειαστεί.Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον φυλακισμένο σε τουρκική φυλακή, τον οποίο η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το τρίτο “ευχαριστώ” που θέλω να εκφράσω στον Μεβλούτ έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26”.

Η πορεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ

«Η Ελλάδα, έχει εξασφαλίσει ήδη την έγγραφη δέσμευση 113 κρατών για την υπερψήφιση της υποψηφιότητας εκλογής της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2025-26».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην εφημερίδα «Απογευματινή».

«Δεδομένου ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά παράδοση, δεν διατυπώνουν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη υποψηφιοτήτων, εκτιμούμε ότι ο στόχος της εκλογής μας είναι απολύτως επιτεύξιμος», αναφέρει.

«Η επιτυχής έκβαση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας μας δίνει το δικαίωμα να τρέφουμε αισιοδοξία και για τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στα άλλα δύο βασικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-30) και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035-36), αμφότερες για πρώτη φορά στην ιστορία της», καταλήγει.

Πρόσφατα ο ΥΠΕΞ είχε συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και παρουσίασε επισήμως την ελληνική υποψηφιότητα.

Screenshot 2023 03 20 Δένδιας Τσαβουσογλου

Δημοκρατία Διάλογος Διπλωματία

 Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δένδιας επέλεξε για την παρουσίαση  τρεις ελληνικές λέξεις δημοκρατία, διάλογος και διπλωματία, που χρησιμοποιούνται  ως λεκτικό δάνειο  στην αγγλική και οι οποίες θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέλυσε διεξοδικά τις περιφερειακές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα, οι οποίες εδράζονται στις αρχές της πολυμέρειας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου με στόχο την υπεράσπιση των αρχών της διεθνούς τάξης που στηρίζεται σε κανόνες.

Την επίσημη εκστρατεία της ελληνικής υποψηφιότητας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Παρουσία δεκάδων επικεφαλής μονίμων αντιπροσωπειών απ’ όλο τον κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η «η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει τον διάλογο και τη διπλωματία ως το μοναδικό βιώσιμο μέσο για την επίτευξη των κύριων στόχων αυτού του Οργανισμού: Τη διεθνή ειρήνη, την ανάπτυξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ως στόχο να διευρύνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας στη διεθνή σκηνή.

Διαφήμιση