Αρχική Ελλάδα Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Τη «συνταγή» της κατέχει η Φινλανδία  

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Τη «συνταγή» της κατέχει η Φινλανδία  

Η έννοια της ευτυχίας έχει απασχολήσει στο παρελθόν πολλούς στοχαστές, φιλοσόφους αλλά και απλούς ανθρώπους, που αναζητούν το νόημα που κρύβεται πίσω από αυτή τη λέξη και περισσότερο την ουσία της σημασίας αυτής. Είναι άραγε η ευτυχία κάτι απτό ή είναι μια έννοια αφηρημένη που βρίσκει πεδίο επαφής με τον κάθε άνθρωπο χωριστά όταν οι συνθήκες ευνοήσουν;

0
Φωτογραφία: Becca Tapert / unsplash
Διαφήμιση

  

Η έννοια της ευτυχίας έχει απασχολήσει στο παρελθόν πολλούς στοχαστές, φιλοσόφους αλλά και απλούς ανθρώπους, που αναζητούν το νόημα που κρύβεται πίσω από αυτή τη λέξη και περισσότερο την ουσία της σημασίας αυτής. Είναι άραγε η ευτυχία κάτι απτό ή είναι μια έννοια αφηρημένη που βρίσκει πεδίο επαφής με τον κάθε άνθρωπο χωριστά όταν οι συνθήκες ευνοήσουν;                                                                  Τα «συστατικά της συνταγής» πάντως φαίνεται να έχουν …ανακαλύψει οι Φινλανδοί που για έκτη συνεχόμενη χρονιά κερδίζουν την πρωτιά ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του πλανήτη. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας που καθιέρωσε ο ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2012 και γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου κάθε έτους, η ετήσια έκθεση του World Happiness Report για το 2023 ανέδειξε την Φινλανδία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Αντίθετα, η Ελλάδα-ανάμεσα στον δείκτη της παγκόσμιας ευτυχίας σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο- βρίσκεται σταθερή για δεύτερη χρονιά στην 58η θέση, ανατρέποντας τα πάλαι –ποτέ κλισέ της χαρούμενης χώρας, που λούζεται από τον γαλάζιο ουρανό και τον φωτεινό ήλιο.

Ποια είναι όμως τα «συστατικά» της επιτυχημένης …συνταγής;

Αδιαμφισβήτητα η Φινλανδία αναδεικνύεται ένα ευτυχισμένο μέρος και οι κάτοικοί της, άνθρωποι που είναι απαλλαγμένοι σε μεγάλο βαθμό από προβλήματα και άγχη που μπορούν να τους προκαλέσουν αισθήματα δυσφορίας στην καθημερινότητα τους.  Τα δεδομένα που επεξεργάζεται η έκθεση για την κατάταξη των χωρών προκύπτουν από πηγές όπως η Gallup World Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Ο φετινός κατάλογος έχει πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες εκθέσεις του 2022, 2021, 2020 και 2019, καθώς οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται και πάλι στις πρώτες θέσεις. Όπως και το 2022, η Δανία βρίσκεται ξανά δεύτερη ακολουθούμενη από την Ισλανδία.

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας-1

Γιατί η Φινλανδία; 

Γιατί η Φινλανδία είναι όμως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες. Φαίνεται να υπερέχει εδώ λόγω της ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται περισσότερο απ΄όλους πως η Πολιτεία τους φροντίζει», λέει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Aalto, Φρανκ Μαρτέλα.

«Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους» αναφέρει ο καθηγητής.

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας-2

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση στο νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2023 ο οποίος αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2020-2022. Στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που έγινε πέρσι και κάλυπτε την περίοδο 2019-2021, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην ίδια θέση. Επίσης κράτη όπως η Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βραζιλία κ.α. θεωρούνται πιο ευτυχισμένα έθνη από την Ελλάδα. Αντιθέτως χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται η Ταϊλάνδη, η Μογγολία, το Βιετνάμ, η Μολδαβία, κ.α.

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε φέτος με 5.931 βαθμούς έναντι 7.804 της πρώτης Φινλανδίας. Την πρώτη 15αδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, ΗΠΑ. Η Γερμανία είναι στην 16η θέση και η Γαλλία στην 21η.

Πηγή: World Happiness Report 2023

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠράσινη επιχορήγηση για ΜμΕ-Ανοίγει η πλατφόρμα
Επόμενο άρθροΤουρκία υπέρ Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ