Αρχική Ειδήσεις Φονικός σεισμός: Επίσκεψη Δένδια-Χείρα φιλίας προς την Τουρκία-Θερμή υποδοχή Τσαβούσογλου

Φονικός σεισμός: Επίσκεψη Δένδια-Χείρα φιλίας προς την Τουρκία-Θερμή υποδοχή Τσαβούσογλου

Η υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου ήταν ιδιάιτερα θερμή σχολιάζοντας : « Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε εδώ».

 

0
Δένδιας Τσαβουσσογλου 1 skai 12 02 23
Διαφήμιση

Σύνταξη ecozen

Με μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που αποδεικνύει την πρόθεση της Ελλάδα για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε σήμερα την Αντιόχεια, που επλήγη ιδιαίτερα από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβουσογλου screen shot skai tv
Screen shot Skai TV

Η υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου ήταν ιδιάιτερα θερμή σχολιάζοντας : « Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε εδώ». «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Ν. Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας.

Οι δηλώσεις

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.,προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, Εκεί βρισκόταν για να τον υποδεχθεί ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας είχε έναν θερμό εναγκαλισμό και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια, μία από τις πόλεις που επλήγησαν από τους σεισμούς της Δευτέρας. Ο Μ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα και τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες, δύσκολες ημέρες, με τους δύο υπουργούς να σημειώνουν ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Δένδιας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας διαβίβασε προς τον τουρκικό λαό την τουρκική κυβέρνηση και τον υπουργό Εεξωτερικών   τα βαθύτατα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του συνόλου του ελληνικού λαού. Και διαβεβαίωσε πως η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. «Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ε.Ε.» ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια του για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην ελληνική παρουσία στην περιοχή. «Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε.

Περαιτέρω, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες.

«Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» σημείωσε. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν σε βοήθεια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η παρουσία του Ν. Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», σημείωσε.

Διάσωση Τουρκια

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη.

«Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες», ανέφερε.

Η διπλωματία των σεισμών

Αναφερόμενος στους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: «Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

Δενδιας Τασβουσογλου καλή 2 skai 12 02 23
Screen shot Skai TV

Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας». Τέλος, εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς «τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Δένδιας – Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. Ακόμα, επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ερείπια Σεισμός Τουρκία skai 120223
Ερειπια screen shot skaitv

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του μαζί, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, ο Μ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει χαρούμενος για την παρουσία του Ν. Δένδια στην Τουρκία. «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Ν. Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας

«Ευχαριστώ» των Τούρκων στην ΕΜΑΚ

Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια, Τούρκος αξιωματικός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας: «Να ξέρουν οι Έλληνες ότι οι φίλοι σας οι Τούρκοι, αν συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε».

Ικανοποίηση από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία

Την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και την θερμή υποδοχή του από τον Τούρκο ομόλογό του σχολιάζει σε ανάρτησή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ.

«Αυτό είναι υπέροχο» (This is wonderful) αναφέρει η ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από τα πλάνα κατά την άφιξη του κ. Δένδια στα Άδανα, όπου τον υποδέχθηκε με ένα θερμό εναγκαλισμό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

This is wonderful. https://t.co/ylFkDjv3Og

— Jeff Flake (@JeffFlake) February 12, 2023

Πηγή: ΕΡΤ, Skai tv, Kathimerini.gr, Anadolou Agency

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕιδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης DRONES από την INTERLIFE
Επόμενο άρθροΤα διατροφικά μυστικά της Τσικνοπέμπτης