Αρχική Κόσμος Δεικτικά σχόλια ευγνωμοσύνης προς Ελλάδα «ρίχνουν» το Twitter στην Τουρκία – Αναβολή...

Δεικτικά σχόλια ευγνωμοσύνης προς Ελλάδα «ρίχνουν» το Twitter στην Τουρκία – Αναβολή εκλογών

0
Σεισμός - Τουρκία 2023 - ΕΜΑΚ - Twitter
Εικόνα: Twitter
Διαφήμιση

Όταν η τουρκική πρεσβεία ευχαριστεί επισήμως την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Twitter, αλλά και πλήθος απλών Τούρκων πολιτών προβαίνουν μέσω της ιδίας πλατφόρμας σε ευχαριστήρια μεν, αλλά και δεικτικά κατά της τουρκικής κυβέρνησης, σχόλια, οι κρατούντες στην γειτονική μας  χώρα είτε «υποψιάζονται» για κατασκοπεία τους ηρωικούς Έλληνες διασώστες, είτε εμποδίζουν την πρόσβαση στο Twitter προκαλώντας «σεισμό» αντιδράσεων.

Την ίδια στιγμή, αινιγματική δήλωση της τελευταίας στιγμής αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία.

Επιμέλεια: Αγγελική Γυπάκη

Αγγελική Γυπάκη

 Οι επερχόμενες εκλογές  επρόκειτο να ανακοινωθούν επισήμως τον Μάρτιο. Όμως:«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Είπε πως το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Οι εξελίξεις 

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα  με τη σειρά:

  • Με ανάρτηση της στο Twitter, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ευχαριστεί την Ελλάδα για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η χώρα μας στην Τουρκία, με στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καταστροφικού σεισμού.Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης ( 90 τόνων μέχρι στιγμής ) στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων.
  • Την ίδια στιγμή το Twitter γέμισε από λόγια ευγνωμοσύνης προς την Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ (σ.σ. κατά τα λοιπά «εχθροί» της Τουρκίας όπως τα ακόλουθα:

«Αυτό που αποκαλείς φίλο έρχεται ξαφνικά και τη νύχτα και τη μέρα. Ο Θεός να ευλογεί εσάς και όλους όσους βοήθησαν»

«Ευχαριστώ πολύ, όμορφη και καλόκαρδη γειτόνισσα μας»

«Θα ερχόμασταν ξαφνικά ένα βράδυ, αλλά ευχαριστώ, βοηθάς ξαφνικά ένα βράδυ, είσαι από τους πρώτους»  

«Ευχαριστώ πολύ είμαστε πολύ ευγνώμονες τουρκική και ελληνική αδελφοσύνη» 

  • Τα δε  σχόλια των Τούρκων στο Twitter μετά από ανάρτηση των νεώτερων δηλώσεων  Μητσοτάκη, είναι ενδεικτικά:

«Δεν βρίσκω λόγια να πω ευχαριστώ Ελλάδα»

«Αυτοί και το Ισραήλ ήρθαν εδώ και νέοι άνδρες από πολλές άλλες χώρες. Αναρωτιέμαι αν κάνουμε εχθρούς με λάθος χώρες» 

«Οι άντρες με τους οποίους ήσουν εχθρός αποδείχτηκαν πιο ενάρετοι από τους ανθρώπους με τους οποίους ήσουν φίλος». 

«Ευχαριστώ αδελφή χώρα»

Δήλωση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε  από τη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για μια διάσκεψη δωρητών της ΕΕ για τις σεισμόπληκτες περιοχές και τους κατοίκους τους που θα βρεθούν άστεγοι. «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή– είπε-προκειμένου να οργανωθεί μία διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του εκ μέρους του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια, άνθρωποι που θα βρεθούν χωρίς σπίτια.

12 ώρες σιωπής στο Twitter για περίπου 12 ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, με το… επιχείρημα ότι υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση για τους φονικούς σεισμούς

Με …αυτά και με εκείνα ξαφνικά και για περίπου 12 ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης, Περιορίστηκε η πρόσβαση στο Twitter με το… επιχείρημα ότι υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση για τους φονικούς σεισμούς. Σύμφωνα με  ρεπορτάζ της 8/2/23 του www.cnn.gr «Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία. Η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη «σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία».

Σύμφωνα με σημερινό (9/2/23) ρεπορτάζ του www.capital.gr «αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία αργά χθες το βράδυ μετά από περιορισμούς στο δίκτυο».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι: «η υπηρεσία μπλοκαρίστηκε προσωρινά στη χώρα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος να λέει ότι προσπάθησε να αποφευχθεί αυτό που αποκάλεσε «παραπληροφόρηση» γύρω από τον φονικό σεισμό». 

Σύμφωνα με ιστότοπο παρακολούθησης διαδικτύου, την εταιρεία NetBlocks η πρόσβαση επανήλθε «μετά από ώρες φιλτραρίσματος».

Ο δε Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία «ενημερώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ότι η πρόσβαση θα επανενεργοποιηθεί σύντομα».

 Σεισμός αντιδράσεων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, το γεγονός προκάλεσε οργίλη αντίδραση από  ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες του Twitter που επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.

«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπακάν αργά χθες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

Στο ΑΠΕ υπενθυμίζεται επίσης ότι: Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Και η συνωμοσιολογία

Το κερασάκι στην τούρτα πάντως ήρθε από τον γνωστό ως «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος Ναύαρχος Τ. Γιατσί, να στοχοποιήσει την ελληνική ομάδα διάσωσης (ΕΜΑΚ) η οποία μέχρι τώρα έχει σώσει 9 Τούρκους πολίτες από βέβαιο θάνατο.  

Σε βίντεο ο Γιατσί εμφανίζεται να αφήνει σαφή υπονοούμενα ότι οι ομάδες διάσωσης της χώρας μας αποστέλνονται για να «κατασκοπεύουν»,…όπως και στους σεισμούς του 1999.

https://twitter.com/fk_akis/status/1623609013005959168

Συνεχίζοντας την επιθετική του ρητορική μέσα την ανείπωτη οδύνη του τουρκικού λαού ο ίδιος στοχοποιεί τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί αυτές υλοποιούν σήμερα στρατιωτική άσκηση, σε «υπεράκτιες νήσους Χίο και Κάρπαθο», αφού όπως λέει «πρόκειται για νησιά αποστρατικοποιημένα».

 

Διαφήμιση