Αρχική Διάστημα Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην Αφροδίτη;

Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην Αφροδίτη;

Αφροδίτη: ένας πλανήτης με θερμοκρασία 450°C

Σύνταξη: ecozen.gr

0
nasa 0DjOJ6Q8wUs unsplash
Φωτογραφία: NASA / unsplash
Διαφήμιση

Ερευνητές βρίσκουν στοιχεία για έκρηξη που έγινε πριν από 33 χρόνια.

Δύο Αμερικανοί ερευνητές, ο Robert Herrick (Uinversity of Alaska Fairbanks) και ο Scott Hensley (California Institut of Technology), μελέτησαν εικόνες 30 ετών από την Αφροδίτη και παρατήρησαν αλλαγές στο έδαφος του πλανήτη,  μεταξύ των περασμάτων του ανιχνευτή Magellan. Πιο συγκεκριμένα, ένας δευτερεύων κρατήρας στην επιφάνεια του πλανήτη  έχει μεγαλώσει και έχει εμφανιστεί μια έκχυση λάβας.

Οι δυο επιστήμονες αποφάσισαν να διερευνήσουν το μυστήριο για το αν ο πλανήτης παρουσιάζει συνεχή ενεργό ηφαιστειακή δράση και πρόσφατα παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις τους.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιοδικό «Science» και παρουσιάστηκε στο Lunar Planetary Science Conference  στο Χιούστον του Τέξας, οι δυο ερευνητές αποκαλύπτουν  ότι ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις υπέρ μιας ηφαιστειακής έκρηξης στην Αφροδίτη που συνέβη… πριν από 33 χρόνια.

Επιφάνεια Αφροδίτης (Φωτογραφία: NASA/JPL)

Αφροδίτη: ο πλανήτης της αγάπης που μοιάζει με την κόλαση

Αν και ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο δίδυμος (από άποψη μεγέθους) πλανήτης της Γης διαθέτει πολυάριθμα ηφαίστεια, η αλήθεια είναι μέχρι τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί ενδείξεις για πρόσφατη δραστηριότητά τους. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ότι η Αφροδίτη δεν είναι ένας «εύκολος» πλανήτης: η επιφάνειά της καλύπτεται μόνιμα από πυκνά σύννεφα θειικού οξέος και νερού, ενώ η θερμοκρασία της αγγίζει τους 450°C, αποτέλεσμα ενός ισχυρού φαινομένου θερμοκηπίου. Επίσης η ατμοσφαιρική πίεση στην Αφροδίτη είναι 92 φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη.

Οι μόνες φωτογραφίες που έχουμε από την επιφάνεια της Αφροδίτης προέρχονται από το ρωσικό πρόγραμμα Venera, το οποίο κατάφερε να προσεδαφίσει μερικούς «ανιχνευτές» γύρω στο 1970 με 1980, οι οποίοι με δυσκολία μπόρεσαν να καταγράψουν κάποια δεδομένα για περισσότερο από μία ώρα, πριν καταστραφούν ολοσχερώς από  τις υψηλότατες θερμοκρασίες του πλανήτη της αγάπης.

Το σκάφος Magellan

Μεταξύ 1990 και 1994 οι Αμερικανοί επιχείρησαν να «επισκεφτούν» την Αφροδίτη και να καταγράψουν νέα δεδομένα, χρησιμοποιώντας μια άλλη μέθοδο. Για να «σπάσουν» τα πυκνά σύννεφα χωρίς να καταστραφεί ο εξοπλισμός τους, οι «ανιχνευτές». παρέμειναν σε τροχιά και χρησιμοποίησαν ραντάρ για να σαρώσουν το έδαφος του πλανήτη. Μεταξύ 1990 και 1994, το αμερικανικό σκάφος Magellan πραγματοποίησε αρκετούς κύκλους παρατήρησης, κατά τη διάρκεια των οποίων χαρτογράφησε τον πλανήτη με ανάλυση μεταξύ 100 και 300 μέτρων.

Οι δύο ερευνητές βασίστηκαν σε αυτή τη βάση δεδομένων για να βρουν ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας, κάτι που μοιάζει με την αναζήτηση βελόνας στα άχυρα. Αλλά με πολλή παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα, βρήκαν μερικές «ύποπτες» αλλαγές στη  μορφολογία του εδάφους.

Αλλαγές στη μορφολογία

«Εξετάσαμε εικόνες Magellan πλήρους ανάλυσης από κάθε περιοχή ενδιαφέροντος, αναζητώντας αλλαγές στα γεωλογικά χαρακτηριστικά μεταξύ των κύκλων παρατήρησης.  Περιορίσαμε την έρευνά μας σε περιοχές που είχαν φωτογραφηθεί αρκετές φορές από το σκάφος» εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο συχνή είναι η ενεργή ηφαιστειότητα στην Αφροδίτη. Ξεχωρίζουμε το γεγονός της πρόσφατης ηφαιστειότητας σε έναν πλανήτη και της απόδειξης ότι είναι σήμερα ηφαιστειακά ενεργός. Για παράδειγμα, στον Άρη υπάρχουν ροές λάβας με εκτιμώμενη ηλικία μικρότερη από μερικά εκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ηφαιστειακή δραστηριότητα επί πολλές δεκαετίες συνεχούς παρατήρησης» σημειώνουν οι δύο ερευνητές.

 

Πηγή: science.com

Διαφήμιση