Αρχική Υγεία - Διατροφή Διατροφή για «καθαρό μυαλό» από την ομάδα της Nutrimed

Διατροφή για «καθαρό μυαλό» από την ομάδα της Nutrimed

0
anna pelzer IGfIGP5ONV0 unsplash
Διαφήμιση

Το είδος, ο τρόπος ακόμα και η συχνότητα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα τρόφιμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη νοητική μας απόδοση, καθώς η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών ή οι ‘άτσαλες’ διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε πνευματική κόπωση, σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε κακή μνήμη.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά….

Πρωινό

Έχοντας μείνει νηστικοί όλο το βράδυ, είναι βασικό όταν ξυπνήσουμε να προσφέρουμε στο σώμα μας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται, ώστε να μπει πάλι σε πλήρη λειτουργία με το πρώτο καλημέρα! Έτσι, στο πρωινό συνίσταται πρωτίστως η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, αφού τα συστατικά αυτά εξασφαλίζουν στον εγκέφαλό μας  γλυκόζη,  δηλαδή το βασικό  του καύσιμο. Πολύ βοηθητική είναι και η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αφού τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα  για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μας εξασφαλίζουν πνευματική διαύγεια. Συνεπώς, ιδανικοί συνδυασμοί για το πρωινό αποτελούν: το γάλα με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το γιαούρτι με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, το ψωμί, οι φρυγανιές ή τα κράκερ ολικής άλεσης με μαλακή μαργαρίνη, τα φρούτα και τους χυμούς.

arianka ibarra TeCSU4tIfVc unsplash

Ενδιάμεσα γεύματα

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα εξασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια και ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται από τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Ένα τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα, μαλακή μαργαρίνη και μαρούλι, κάποια σπιτική πίτα με λαχανικά και τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ακόμα και κάτι πιο γρήγορο όπως 1 κεσεδάκι ημίπαχο γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν καλές επιλογές. Για τους πολυάσχολους, εξίσου καλές επιλογές είναι και οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, αφού αποτελούν καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών.

 

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μας αποτελείται κατά 75% από νερό, έτσι όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, ο εγκέφαλος μας  μπορεί να παραμένει σε εγρήγορση. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά εκτός από το νερό, μπορείτε να επικαλεστείτε τη βοήθεια όλων των μη αλκοολούχων ροφημάτων, δηλαδή των light αναψυκτικών, των χυμών και του καφέ, αφού κι αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας.

 

engin akyurt PCpoG06fcUI unsplash

Ποικιλία τροφίμων

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει επαρκείς ποσότητες από όλες τις ομάδες τροφίμων συνήθως καλύπτει τις ανάγκες του εγκεφάλου μας στις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και σε σίδηρο και ω3 λιπαρά οξέα. Στην περίπτωση, όμως, που η διατροφή σας κάθε άλλο παρά ισορροπημένη και πλήρη θα τη λέγατε και τα σημάδια της ανεπαρκούς πρόσληψης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την πνευματική σας απόδοση, τότε απευθυνθείτε στο γιατρό ή το διαιτολόγο σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να εξετάσετε την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση