Αρχική Ειδήσεις Θρεπτικά snacks: Δες τη διαφορά στην καθημερινότητά σου

Θρεπτικά snacks: Δες τη διαφορά στην καθημερινότητά σου

0
Αγγούρι
Διαφήμιση

Πόσο συχνά νιώθεις ατονία στη δουλειά ή γυρνάς κουρασμένος, χωρίς ενέργεια και χωρίς διάθεση να κάνεις άλλα πράγματα όπως να παίξεις με τα παιδιά, να πας βόλτα το σκύλο ή να κάνεις την αγαπημένη σου δραστηριότητα; Η διαιτολόγος και επιστημονική συνεργάτης Nutrimed Ιωάννα Παπαδοπούλου αποκαλύπτει τα super tips αποκατάστασης της χαμένης ενέργειας του οργανισμού που… «απογειώνουν».

Αν συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα, τότε σίγουρα ήρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου και στην οργάνωση και προετοιμασία των ενδιάμεσων σνακ που καταναλώνεις.

Βρες τα σνακς που σου ταιριάζουν και νιώσε τη διαφορά

Για να έχεις γλυκόζη (βασικό μόριο των υδατανθράκων) στο αίμα σου που αποτελεί και το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου, παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο οι ισορροπημένες διατροφικές επιλογές όσο και η συχνότητα κατανάλωσής τους.

Ακόμα κι αν δεν έχεις οργανωθεί για να έχεις μαζί το φαγητό σου ή δεν θες να κάνεις το κύριο γεύμα σου στη δουλειά λόγω φόρτου εργασίας, μπορείς εκτός από το πρωινό να καταναλώσεις τουλάχιστον 2-3 ενδιάμεσα σνακ ώστε να μην μένεις με «άδειο στομάχι» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και να έχεις την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αντεπεξέλθεις σωματικά και πνευματικά.

Μην ξεχνάς ότι η κατανάλωση ισορροπημένων μικρογευμάτων που απαρτίζονται κυρίως από υδατάνθρακες φαίνεται να συσχετίζονται, μεταξύ άλλων, με καλύτερη μνήμη και πνευματική απόδοση, μειωμένο άγχος, και περισσότερη διάθεση!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΙΝΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Jannis Brandt

Τι μπορείς να επιλέξεις;

  • Ένα φρούτο και μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
  • Κριτσίνια χαρουπιού με κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή αυγό βραστό
  • Μικρή τορτίγια ολικής άλεσης με ταχίνι και τριμμένο καρύδι
  • Smoothie με 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου, φρούτο εποχής και λίγο κακάο
  • Μιξ ανάλατων ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη και δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης
  • Ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Γιαούρτι ελαφρύ με φρέσκα φρούτα εποχής και δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης.

πρωινόExtra tip

Οι παραπάνω επιλογές έχουν ένα κοινό βασικό συστατικό, τις φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα που τις περιέχουν, εκτός του ότι συμβάλλουν στον κορεσμό και τη ρύθμιση της όρεξης, έχουν, μεταξύ άλλων, και το εξής πλεονέκτημα: το γεγονός ότι συνοδεύονται από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες όπως η παραγωγή ενέργειας ενώ αποκαλούνται και «βιταμίνες της ευτυχίας», αφού δρουν στο νευρικό σύστημα και είναι πολύ βοηθητικές στην καταπολέμηση του άγχους!

Παπαδοπούλου
Ιωάννα Παπαδοπούλου

Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών-MSc  in Clinical and Public Health Nutrition, University College London
Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Διαφήμιση