Αρχική Ειδήσεις Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου σήκωσε τσουνάμι 1,2 μέτρων σε νησιά του Ειρηνικού

Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου σήκωσε τσουνάμι 1,2 μέτρων σε νησιά του Ειρηνικού

0
pray for tonga
Διαφήμιση

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοιχτά της Τόνγκα εξερράγη το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, σημαίνοντας συναγερμός για επερχόμενο τσουνάμι στα περισσότερα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, με τις πρώτες εικόνες που δείχνουν τα κύματα να πέφτουν στα σπίτια, να κυκλοφορούν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 04:10 GMT του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, που βρίσκεται περίπου 65 χλμ (40 μίλια) βόρεια της Nuku’alofa, και προκάλεσε τσουνάμι 1,2 μέτρων, σύμφωνα με το Κέντρο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας.

Η υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί απειλή για τσουνάμι στην ηπειρωτική χώρα, τα νησιά ή τα εδάφη της Αυστραλίας.

Κύματα τσουνάμι καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα της Τόνγκα αλλά και στην πρωτεύουσα της αμερικανικής Σαμόα.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων προειδοποίησε ότι σε ορισμένα τμήματα της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να καταγραφούν ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

Οι αρχές των νησιών Φίτζι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, καλώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις ακτές «λόγω των ισχυρών ρευμάτων και των επικίνδυνων κυμάτων» που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Jese Tuisinu, ένας τηλεοπτικός ρεπόρτερ στο Fiji One, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter που δείχνει μεγάλα κύματα να ξεβράζονται στην ξηρά, με ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα επερχόμενα κύματα με τα αυτοκίνητά τους. «Επικρατεί κυριολεκτικά σκοτάδι σε πολλά μέρη της Τόνγκα και οι άνθρωποι σπεύδουν να να βρουν ασφαλές κατάλυμα μετά την έκρηξη», είπε.

Κύματα τσουνάμι ύψους 2 ποδιών παρατηρήθηκαν από μετρητές της θαλάσσιας στάθμης στην πρωτεύουσα της αμερικανικής Σαμόα μετά από ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Τόνγκα, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η απειλή για νέα κύματα τσουνάμι συνεχίζεται και οι διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας από τα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα, διαμορφώνουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό κατά μήκος των παραλιών.

Το τεράστιο ωστικό κύμα όπως αποτυπώθηκε από τον ιαπωνικό δορυφορικό Himawari-8

Την Παρασκευή, το ηφαίστειο «έστειλε» τέφρα, ατμό και αέριο έως και 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) στον αέρα,  σε ακτίνα 260 km (160 μίλια), αναφέρουν οι Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα σε ανάρτηση στο Facebook.

Την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου αλλά και το αποτύπωμά της στην Τόγκα μεταδίδουν με έκτακτες συνδέσεις τα τοπικά δίκτυα.

Διαφήμιση