Αρχική Άσκηση Η χαλαρή άσκηση που ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα

Η χαλαρή άσκηση που ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα

0
treximo TaraGlaser Unsplash
Διαφήμιση

Μόλις 10 λεπτά χαλαρού τζόκινγκ είναι αρκετά για την τόνωση της διάθεσης αλλά και της δραστηριότητας του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη του Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Tsukuba που συνδέει άρρηκτα τη σωματική άσκηση με την ψυχική υγεία.

Η μελέτη εξέτασε ειδικότερα τον προμετωπιαίο φλοιό (PFC), το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις εκτελεστικές λειτουργίες και τον έλεγχο της διάθεσης. Το τρέξιμο, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, προκάλεσε αυξημένη ροή αίματος σε αυτήν την περιοχή.

Ιδανική άσκηση για όλους

Το τρέξιμο είναι μια σχετικά εύκολη δραστηριότητα για τους περισσότερους. Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή εκπαίδευση για να ξεκινήσει κανείς, ενώ έχει αποδειχθεί ότι επιμηκύνει και τη διάρκεια ζωής.

«Δεδομένης της έκτασης του εκτελεστικού ελέγχου που απαιτείται για τον συντονισμό της ισορροπίας, της κίνησης και της πρόωσης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, είναι λογικό ότι θα υπήρχε αυξημένη ενεργοποίηση των νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό και όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου» διευκρινίζει ο βιοχημικός Hideaki Soya από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία.

Η άσκηση που «απασχολεί» ολόκληρο το σώμα

Γνωρίζουμε ήδη ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και σωματική υγεία με πολλούς τρόπους. Όσον αφορά μάλιστα την ψυχική ευεξία, έχουν ήδη γίνει γνωστά τα οφέλη του τρεξίματος, σε σύγκριση με άλλες σωματικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο.

Αυτό ήταν κάτι που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό ήταν το τρέξιμο για την εξέλιξή μας ως είδος και πόσο ποικίλη μπορεί να είναι η άσκηση (από ένα χαλαρό τζόκινγκ έως ένα κανονικό σπριντ).

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν στο γνωστό Stroop Color-Word Test, μετά από 10λεπτες εναλλασσόμενες φάσεις ανάπαυσης και τρεξίματος. Με αυτό το τεστ μετράται ο χρόνος αντίδρασης της χρωματικής πληροφορίας που δίνεται στον εγκέφαλο. με «αντίθετο» νόημα. Για παράδειγμα, μία από τις ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνει την εμφάνιση της λέξης «πράσινο» γραμμένη με κόκκινο μελάνι, όπου ο συμμετέχων θα πρέπει να ονοματίσει το χρώμα, αντί να διαβάσει τη λέξη και μάλιστα σε σύντομο-άμεσο χρόνο.

Όπως αποδείχτηκε, μετά την άσκηση, οι συμμετέχοντες αντιδρούσαν πιο γρήγορα στα τεστ και ανέφεραν ότι ήταν και σε καλύτερη διάθεση. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος που παρατηρήθηκε στο PFC χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται λειτουργική υπέρυθρη φασματοσκοπία (fNIRS).

Τα οφέλη δεν «απαιτούν» κόπο

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές δεν χρειάζεται μεγάλη ένταση ή διάρκεια στην σωματική άσκηση για να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη. Οι σύντομες «εκρήξεις» δραστηριότητας αποδεικνύεται ότι βελτιώνουν τη διανοητική συγκέντρωση, την υγεία της καρδιάς και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού συνολικά.

«Εάν θεωρήσουμε την άσκηση ως μια μορφή φαρμάκου», επισημαίνουν «τότε οι διαφορετικοί τύποι άσκησης είναι σαν διαφορετικοί τύποι φαρμάκων. Γνωρίζοντας λοιπόν περισσότερα για τις επιπτώσεις του τρεξίματος, είμαστε σε θέση να το χρησιμοποιήσουμε ως μορφή θεραπείας».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports

Διαφήμιση