Αρχική Επιχειρείν WIND: Ασφάλεια στο διαδίκτυο με το kids@safety

WIND: Ασφάλεια στο διαδίκτυο με το kids@safety

0
kids
Διαφήμιση

Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ «21st Century Readers, developing literacy skills in a digital world», τα ελληνόπουλα αφιερώνουν 32 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο και εννέα στους δέκα 15χρονους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι. Η καθοδήγηση των παιδιών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, ώστε να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες νωρίς στην παιδική ηλικία, να διασφαλιστεί η ψηφιακή τους ασφάλεια, η ορθή και αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στο σπίτι και στο σχολείο, αλλά και αργότερα στη ζωή τους στο χώρο εργασίας. Η WIND έχει αναπτύξει την ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr, η οποία παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό με συμβουλές προς τους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους.

Παράλληλα στηρίζει από το 2011 την ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (ios και android) CYBERKID της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την ιστοσελίδα της. Μέσα από τη Γραμμή Cyber Alert της εφαρμογής, τα παιδιά μπορούν από το κινητό τους τηλέφωνο να επικοινωνούν άμεσα (touchscreen call) και σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Διαδικτυακών Απειλών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

kids@safety
Η WIND εύχεται καλή σχολική χρονιά

Η WIND είναι η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που πριν από 11 χρόνια αναγνώρισε την ανάγκη να παρέχει σε γονείς, κηδεμόνες και παιδιά συστηματική ενημέρωση πάνω στις νέες τεχνολογίες για ασφαλή, ορθή και αποτελεσματική χρήση τους, δημιουργώντας πλατφόρμες και ενημερωτικά προγράμματα.

Το 38% των παιδιών ξεκινούν τη χρήση διαδικτύου σε ηλικία 6-8 ετών

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, η ηλικία έναρξης ενασχόλησης με το διαδίκτυο κατά 38% είναι πλέον τα 6-8 έτη, κατά 30,8% τα 9-11 έτη και κατά 21% τα 3-5 έτη, ενώ προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με τη δήλωση της πλειοψηφίας των γονιών που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι στην ηλικία των 11-13 ετών.

 ΕΡΕΥΝΑ ΙΤΕ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-WIND
Έρευνα Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, Πηγή: alfavita.gr

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά τους μήνες Νοέμβριο-Ιανουάριο 2020-2021 και συμμετείχαν σε αυτήν 1.750 γονείς. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες (84%) κατά 56% ηλικίας από 40-49 ετών και ακολουθούν κατά 31% οι συμμετέχοντες ηλικίας από 30-39 ετών.

Η ηλικία των παιδιών των συμμετεχόντων κατά 40% είναι από 9 έως 12 ετών και ακολουθεί με ποσοστό 23% η ηλικιακή ομάδα παιδιών από 6-8 ετών. Το φύλο των παιδιών είναι κατά 54% αγόρι και κατά 46% κορίτσι. Το 66% των συμμετεχόντων δηλώνει πολυετή εμπειρία (πάνω από 10 χρόνια) χρήσης του διαδικτύου, η πλειοψηφία (60%) είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και διαμένει σε πόλη (69%).

Οι αγωνίες των γονιών

Η βασική αγωνία των γονιών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι κατά 69% ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών από το διαδικτυακό περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται και αμέσως μετά ακολουθεί κατά 64% ο χρόνος τον οποίο δαπανούν στο διαδίκτυο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή φήμη του παιδιού δεν είναι από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς -μόνο το 10% ανησυχεί για αυτό το ζήτημα- και μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.

Οι γονείς κατά 49% δηλώνουν ότι εν μέρει έχουν τον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού. Τον απόλυτο έλεγχο δηλώνει ότι έχει το 35% και κανέναν έλεγχο το 13%. Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε γνωρίζει με ποιους συνομιλεί το παιδί του στο διαδίκτυο. Το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συζητά πολύ συχνά με το παιδί για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, το 29% πολύ συχνά και από σπάνια έως καθόλου το 16%.

ΕΡΕΥΝΑ ΙΤΕ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-WIND
Έρευνα Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, Πηγή: alfavita.gr

Όρια σχετικά με το χρόνο που μπορεί το παιδί να δαπανήσει σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο δηλώνει ότι βάζει το 81% των ερωτηθέντων. Το 54% των ερωτηθέντων μάλιστα δηλώνει ότι έχει επαρκείς γνώσεις για να μάθει στο παιδί να προστατεύεται στο διαδίκτυο και μόνο το 24% ενημερώνεται σπάνια για τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

Μερικές συμβουλές για τους γονείς

  • Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί σας σχετικά με τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα
  • Διατηρήστε οθόνες και συσκευές όπου μπορείτε να τις δείτε
  • Μάθετε ποιοι είναι οι διαδικτυακοί φίλοι των παιδιών σας
  • Δώστε το υγιές παράδειγμα
Διαφήμιση