Αρχική Ζώα ΑΡΧΕΛΩΝ: Σποραδικές φωλιές της Καρέττα και στην Αττική

ΑΡΧΕΛΩΝ: Σποραδικές φωλιές της Καρέττα και στην Αττική

0
καρετα1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φέτος το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την κινητοποίηση και το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος για τις σποραδικές φωλιές της Καρέττα που καταγράφηκαν σε πολλές ακτές σε όλη την χώρα.

Εκτός από τις παραλίες της Ρόδου, της Σητείας, της Πάρου, της Νάξου, αλλά και πιο πρωτοφανείς παραλίες, όπως αυτές της Κέρκυρας, του Βόλου και της Επανωμής, το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν φωλιές και στην Αττική.

Οι φωλιές που έγιναν στην Αττική είναι τέσσερις, εκ των οποίων 3 βρίσκονται στην περιοχή Πόρτο Ράφτη-Αυλάκι, και 1 στην Ανάβυσσο.

«Δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο το να βρεθεί φωλιά στην Αττική, είναι κάτι που έχει ξαναγίνει τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ και εξηγεί «Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας».

Σποραδική ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας – Τι είναι

Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα, τα οποία διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε ότι αφορά την αναπαραγωγή τους όμως έχουν παρατηρηθεί δύο ειδών συμπεριφορές. Η μία, η πιο συνηθισμένη, χαρακτηρίζεται από «φιλοπατρία», δηλαδή οι ενήλικες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν με τη σεξουαλική ωρίμανση στον βιότοπο που έχουν γεννηθεί οι ίδιες, για να κάνουν τις φωλιές τους. Η δεύτερη είναι λιγότερο συχνή και παρατηρείται όταν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, βρεθούν στην ανάγκη να αφήσουν τα αυγά τους σε κάποια άλλη κοντινότερη παραλία. Αυτό είναι το φαινόμενο της «σποραδικής ωοτοκίας», που μας οδηγεί στο να εντοπίζουμε κάποιες φωλιές θαλασσίων χελωνών σε παραλίες που δεν παρατηρείται κάθε χρόνο σημαντική ωοτοκία.

Τι ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για να υποστηριχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της σποραδικής ωοτοκίας και της παρατηρούμενης μεταβολής του κλίματος στην Ελλάδα, όμως, οι σποραδικές φωλιές που γίνονται σε διάφορα μέρη ίσως αποτελέσουν ένα μηχανισμό επιβίωσης ενόψει αλλαγών
στη στάθμη και στη θερμοκρασία της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι σε 15 -20 χρόνια κάποιο χελωνάκι από αυτά ίσως επιβιώσει και επιστρέψει ως θηλυκή ενήλικη να κάνει φωλιά σε αυτές τις περιοχές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες να φτάσει στην ενηλικίωση ένα χελωνάκι κυμαίνονται από
1 στα 1.000 μέχρι 1 στα 10.000.

Κάθε φωλιά λοιπόν μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχει ο κάθε πολίτης είναι πολύτιμη για την επιβίωση των θαλασσίων χελωνών. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει  συστηματικά τις φωλιές που αναφέρονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη είτε  όταν παρατηρηθεί έξοδος θαλάσσιας χελώνας σε παραλία είτε  όταν κάνουν την εμφάνισή τους  τα μικρά χελωνάκια» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

«Ελάτε να βρούμε μαζί πόσα χελωνάκια βγήκαν από τις φετινές φωλιές της Καρέττα στο Πόρτο Ράφτη»

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ μας προσκαλεί στο Πόρτο Ράφτη, την Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:30 στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα και στις 22:30 έξω από το BAR KAZBA, για να ανακαλύψουμε μαζί πόσα χελωνάκια βγήκαν από τις φετινές φωλιές της Καρέττα. Εκεί, ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, μαζί με την Παναγιώτα
Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων, θα δείξουν τις φωλιές, θα εξηγήσουν πως πρέπει να γίνεται η προστασία τους  και θα μας πληροφορήσουν για το πως συμβαίνει η σποραδική ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 5231342, Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.

Έχουν περάσει ήδη 10 ημέρες από την εκκόλαψη των μικρών στην Αττική και έτσι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι εκσκαφές στις φωλιές. Από την εκσκαφή κάθε φωλιάς αναμένεται να γίνει γνωστή η επιτυχία εκκόλαψής της, δηλαδή το ποσοστό των αυγών που εκκολάφθηκε επιτυχώς, άρα και πόσα χελωνάκια ελπίζουμε πως έφτασαν στη θάλασσα.

«Οι δημόσιες εκσκαφές είναι μία ευκαιρία να συναντηθούμε με τους πολίτες και τους λιμενικούς που φρόντισαν να προστατευτούν οι φωλιές στην Αττική για να δουν κι αυτοί τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και όλους όσους μας έχουν ειδοποιήσει από διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπου δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να πάμε» συνεχίζει ο κ. Φυτίλης.

Και να θυμάστε, αν δείτε στην ακτή θαλάσσια χελώνα ή ίχνη χελώνας ή φωλιά ή χελωνάκια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στο rescue.archelon@gmail.com, ώστε να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορείτε να βοηθήσετε.

Διαφήμιση