Αρχική Ειδήσεις Συνέδριο «Μεσόγειος μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» με την συμμετοχή του...

Συνέδριο «Μεσόγειος μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» με την συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑ / ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στην Διεθνή διάσκεψη για την βιοποικιλότητα της Μεσογείου στην Μασσαλία. Γεύμα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η νέα πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» («Mediterranean: a model sea by 2030»), γεννήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2020.

Κύριο μέλημα της πρωτοβουλίας είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό Σχέδιο Δράσης από ορισμένες χώρες της Μεσογείου που συμμετείχαν στην διαδικασία μετά από σχετική πρόσκληση της Γαλλίας, το οποίο θα περιλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις, χρονικούς και ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030.

Εκτός από την Γαλλία και την Ελλάδα, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Αλγερία.

Η εκδήλωση εκτός από την ένδειξη δέσμευσης των χωρών και την προθυμία για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, θα δώσει την ευκαιρία για την ανάδειξη συγκεκριμένων διακρατικών projects που υλοποιούνται και μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της.

Το Σχέδιο Δράσης

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τέσσερεις θεματικούς άξονες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για:

  • την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας,
  • την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την παύση της υπεραλίευσης,
  • την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα των πλαστικών απορριμμάτων,
  • την προώθηση βιώσιμων πρακτικών θαλάσσιων μεταφορών που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε γεύμα, το οποίο προσέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία, προς τιμήν των υψηλών συμμετεχόντων στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης ΦύσηςIUCN (International Union for Conservation of Nature).

Oι προκλήσεις γύρω από την βιοποικιλότητα, με έμφαση στα δάση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς, ήταν λίγα από αυτά που συζητήθηκαν.

Στο γεύμα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, καθώς και ηγέτες από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν. Ενώ παρόν ήταν επίσης, ο ηθοποιός και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International, Χάρισον Φορντ.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην εναρκτήρια συνάντηση του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης – IUCN, με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», στην Μασσαλία.

Διαφήμιση