Αρχική COVID-19 ΟΗΕ: Πρόσκαιρη βελτίωση της ποιότητας του αέρα λόγω των lockdown

ΟΗΕ: Πρόσκαιρη βελτίωση της ποιότητας του αέρα λόγω των lockdown

0
ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα
Διαφήμιση

Στην εντυπωσιακή, αλλά πρόσκαιρη, βελτίωση της ποιότητας του αέρα οδήγησαν τα lockdown και οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι, τα οποία είχαν σκοπό να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Την περασμένη χρονιά οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού προκάλεσαν μια εφήμερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές του κόσμου και ιδίως σε μεγάλες μητροπόλεις, συμπεραίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WΜO), μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Παράλληλα όμως, καταγράφηκε αύξηση ορισμένων ρύπων, επικίνδυνων για την υγεία, οι επιπτώσεις των οποίων στην κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να καθοριστούν.

«Μια πανδημία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συστηματική δράση»

«H Covid-19 ήταν ένα απροσδόκητο πείραμα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα» καθώς διαπιστώθηκαν «πρόσκαιρες βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του WΜO. «Όμως μια πανδημία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συστηματική δράση για την αντιμετώπιση των κυριότερων παραγόντων που προκαλούν τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδίως τα μικροσωματίδια συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Η έκθεση του WΜO δείχνει ότι σε ορισμένες πόλεις η συγκέντρωση μικροσωματιδίων μειώθηκε έως και κατά 40% κατά τη διάρκεια της καραντίνας, την άνοιξη του 2020, σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019. Οι εκπομπές σωματιδίων όμως αυξήθηκαν και η ποιότητα του αέρα χειροτέρευσε ξανά όταν έληξαν τα μέτρα.

Μειώθηκαν και οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη απ’ όσο δείχνει με την πρώτη ματιά. Δηλαδή, μπορεί οι εκπομπές σωματιδίων που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα να μειώθηκαν, όμως η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από «αμμοθύελλες άνευ προηγουμένου και πυρκαγιές που επηρέασαν την ποιότητα του αέρα». Χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν και οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν και τα σωματίδια που βοηθούν στην ψύξη της ατμόσφαιρας, όπως εκείνα που περιέχουν θείο, εξήγησε η Οξάνα Ταράσοβα, η διευθύντρια του τμήματος Έρευνας του Περιβάλλοντος της Ατμόσφαιρας του WΜO.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος, ενός αερίου που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου όταν βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου από τις συγκοινωνίες, οι οποίες καταστρέφουν το όζον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Διαφήμιση