Αρχική Καταστροφές Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το οικοσύστημα των ωκεανών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το οικοσύστημα των ωκεανών

0
OCEAN
Ειικόνα: UNSPLASH/Andrzej Kryszpiniuk
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των ωκεανών, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA). Αυτό προκύπτει από σχετική δημοσίευση στο Science Advances.

Πρώτη μελέτη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το οικοσύστημα των ωκεανών. Είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της ρύπανσης στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στον ωκεανό. Δείχνει ότι ο τρόπος παροχής θρεπτικών ουσιών επηρεάζει την παραγωγικότητα του ωκεανού και την ικανότητά του να απορροφά CO2 από την ατμόσφαιρα. Η σημαντική αυτή εργασία δημοσιεύτηκε την 7η Ιουλίου, 2021 στο περιοδικό Science Advances. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Χρηματοδότηση από ΟΗΕ – Και ελληνική συμμετοχή

την ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τις επιστημονικές πτυχές της θαλάσσιας προστασίας του περιβάλλοντος (GESAMP)  Με επικεφαλής τον Alex Baker, Καθηγητή Θαλάσσιας και Ατμοσφαιρικής Χημείας στη Σχολή Επιστημών Περιβάλλοντος του UEA. Στην έρευνα συμμετείχαν και Έλληνες. Η καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο καθηγητής Αθανάσιος Νένες, στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, EPFL, στην Ελβετία.

photo of cliff near shore
Εικόνα: UNSPLASH/Ian Schneider

Επιπώσεις όπως η όξινη βροχή

Ο καθηγητής Alex Baker, είπε: «Οι εκπομπές ρύπων από τον άνθρωπο έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην οξύτητα της ατμόσφαιρας. Οδηγώντας σε γνωστές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η όξινη βροχή». «Η ατμοσφαιρική οξύτητα επηρεάζει την ποσότητα και την κατανομή των θρεπτικών ουσιών (άζωτο, φώσφορος και σίδηρος) που εναποτίθενται στον ωκεανό». «Τα οξέα αντιδρούν με τα σωματίδια σκόνης της ερήμου. Καθώς μεταφέρονται μέσω της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας την ποσότητα του υδατοδιαλυτού φωσφόρου και σιδήρου, όταν φτάσουν στην θαλάσσια επιφάνεια».

Διαταραχή στο φυτοπλαγκτόν

«Η δουλειά μας δείχνει ότι η αύξηση της οξύτητας από τη Βιομηχανική Επανάσταση αύξησε τις αναλογίες φωσφόρου και σιδήρου που είναι διαλυτές κατά 14% και 16% αντίστοιχα. Αυτές οι αυξήσεις είχαν άμεση γονιμοποιητική δράση στο θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι εκπομπές ρύπων διπλασίασαν τουλάχιστον την ποσότητα αζώτου που προστέθηκε στους ωκεανούς μέσω της ατμόσφαιρας».

Αλλαγές στη σύσταση οικοσυστημάτων

Η καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου δήλωσε πως: «Η οξύτητα ελέγχει την κατανομή του αζώτου μεταξύ σωματιδίων και αέριας φάσης στην ατμόσφαιρα. Με συνέπεια οι αλλαγές της οξύτητας να επηρεάζουν άμεσα τον χρόνο παραμονής του αζώτου στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου πού ακριβώς στον ωκεανό θα εναποτεθεί. Η αλλαγή στην αναλογία των θρεπτικών, λόγω ατμοσφαιρικής εναπόθεσης, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη σύσταση των οικοσυστημάτων». Οι ανθρωπογενείς εκπομπές θα συνεχίσουν να αλλάζουν την οξύτητα της ατμόσφαιρας στο μέλλον. Οι έλεγχοι των εκπομπών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της όξινης βροχής θα μειώσουν την οξύτητα των ατμοσφαιρικών σωματιδίων σε πολλές περιοχές. συνεχής οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να δει περαιτέρω (και αντ αυξήσεις της ρύπανσης.

«Το περιβάλλον είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει στην προ-Βιομηχανική του κατάσταση, επειδή οι πυρκαγιές – που επηρεάζουν τόσο την παροχή θρεπτικών ουσιών όσο και την οξύτητα – θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε ένα θερμότερο κλίμα και ο αντίκτυπός του είναι εξαιρετικά αβέβαιος».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροAύξηση των παιδικών ασθενειών – Λόγω Covid-19 παραμελούνται εμβόλια ρουτίνας
Επόμενο άρθροΚαιρός: Eπιδείνωση με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα βόρεια