Αρχική Special Topics Κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκάλεσε το σύννεφο σκόνης της Σαχάρας

Κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκάλεσε το σύννεφο σκόνης της Σαχάρας

0
Σαχάρα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκάλεσε η σκόνη από την άμμο της Σαχάρας που κάλυψε ένα μέρος της Ευρώπης, κυρίως τον νότο της Γαλλίας όπου ο ουρανός είχε κίτρινη απόχρωση το Σάββατο, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης της ατμόσφαιρας Copernicus.

«Αυτά τα σύννεφα σκόνης έφεραν μαζί τους υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σωματιδίων PM10» (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη ή ίση με 10 μικρά, σ.σ.), ανέφερε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της υπηρεσίας Copernicus.

«Είδαμε τις τιμές της ποιότητας του αέρα να πέφτουν σημαντικά στις πληγείσες περιοχές», πρόσθεσε στη συνέχεια, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην Βαρκελώνη και στη Μασσαλία.

Είναι γεγονός ότι καταγράφονται κορυφώσεις στη συγκέντρωση PM10 γύρω στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Μασσαλία ή στη Λιόν, πέραν των 60 μικρογραμμαρίων στη Βαρκελώνη, καθώς τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Copernicus το δείχνουν ξεκάθαρα.

Ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της σκόνης από την άμμο της Σαχάρας που μεταφέρεται από τους ανέμους προς τον βορρά, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως αργότερα μέσα στο έτος, συγκεντρώθηκε στη νότια Γαλλία το Σάββατο.

«Με τρόπο εντυπωσιακό σε χιονισμένες επιφάνειες στις Άλπεις και στα Πυρηναία», ανέφερε η υπηρεσία Copernicus, για τον ουρανό  κοκκίνισε ή κιτρίνισε και τις μεγάλες ποσότητες σκόνης που εναποτέθηκαν στο έδαφος.

Το νέφος της σκόνης, που ανέβηκε έως 5 χλμ. στον ουρανό, προκάλεσε την εναπόθεση αρκετών μικρογραμμαρίων σωματιδίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης μεταξύ της 4ης και της 8ης Φεβρουαρίου, δηλαδή ποσότητα «αρκετές εκατοντάδες υψηλότερη» από τον μέσο όρο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτή η σκόνη από αμμοθύελλες στην Αλγερία μπορεί επίσης να «επιδεινώσει τα αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους, να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές και να μειώσει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών», τόνισε η υπηρεσία Copernicus.

Διαφήμιση