Αρχική COVID-19 Aύξηση των παιδικών ασθενειών – Λόγω Covid-19 παραμελούνται εμβόλια ρουτίνας

Aύξηση των παιδικών ασθενειών – Λόγω Covid-19 παραμελούνται εμβόλια ρουτίνας

0
VACCINE CHILDREEN
Εικόνα: UNSPLASH/CDC
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία λόγω Covid-19 εκτίναξε την αύξηση των παιδικών ασθενειών. Δυστυχώς, η προσήλωση στον κορονοϊό και η πανδημία οδήγησαν τους γονείς να παραμελούν τα εμβόλια ρουτίνας για τα παιδιά τους.

Ξεσπάσματα ιλαράς, πολιομυελίτιδας και άλλων αποτρέψιμων ασθενειών

Σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν να κάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας το 2020, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. O υψηλότερος αριθμός μετά από πάνω από μια δεκαετία. Με αποτέλεσμα, ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς, πολιομυελίτιδας και άλλων αποτρέψιμων ασθενειών, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Η ιλαρά, μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ειδικά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ένα παιδί για ολόκληρη τη ζωή του.

Ευάλωτα εκατ. παιδιά – Κίνδυνος για υψηλή θνησιμότητα

Το χάσμα στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έχει δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα». Αφήνοντας περισσότερα παιδιά ευάλωτα σε μολυσματικά παθογόνα. Πολλές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για την καταπολέμηση της Covid-19, επισημαίνουν ΠΟΥ και UNICEF.

SOS για δέκα χώρες

Δέκα χώρες, με πρώτες την Ινδία και τη Νιγηρία, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των 22,7 εκατομμυρίων παιδιών. Τα οποία δεν εμβολιάστηκαν ή εμβολιάστηκαν ανεπαρκώς κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (εμβόλιο DTP) το 2020. Πρόκειται για 3,7 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα από ό,τι το 2019. Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μετά το 2009, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση. Μεγάλης κλίμακας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς έχουν καταγραφεί σε Αφγανιστάν, Μαλί, Σομαλία και Υεμένη.

Οπισθοδρόμηση παιδικού εμβολιασμού

«Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του παιδικού εμβολιασμού. Μας οδήγησε πίσω πάνω από μια δεκαετία» εξηγεί η Κέιτ O’Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ. Δεν έλαβαν καμία δόση οποιουδήποτε εμβολίου 17,1 εκατομμύρια παιδιά ανέφερε ο Επχρέμ Λεμάνγκο από τη UNICEF.

Διεθνής εκστρατεία εμβολιασμού

Εξήντα έξι χώρες ανέβαλαν τουλάχιστον μία εκστρατεία εμβολιασμού κατά ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Ορισμένες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσπαθώντας να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. «Το 2021 έχουμε δυνητικά μια τέλεια καταιγίδα έτοιμη να συμβεί. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Τον κρούουμε τώρα» δήλωσε η O’Μπράιαν. Ο ΠΟΥ έχει προτρέψει χώρες να μην άρουν πρόωρα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση