Αρχική Υγεία - Διατροφή ΠΟΥ: 140.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά

ΠΟΥ: 140.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά

0
ilara
Διαφήμιση

Η ιλαρά προκάλεσε τον θάνατο 140.000, κυρίως παιδιών, καθώς θανατηφόρες επιδημίες της ασθένειας ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στα στοιχεία, τα οποία ο γενικός διευθυντής του οργανισμού χαρακτήρισε «εξοργιστικά», ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά που καταγράφηκαν πέρυσι αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου», επεσήμανε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους.

Η εικόνα για το 2019 είναι ακόμη χειρότερη, τόνισε ο ΠΟΥ, με τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο να δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης – η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Βρετανία – έπαψαν να θεωρούνται από τον ΠΟΥ «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Ο ΠΟΥ και η Unicef ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως.

 

Διαφήμιση