Αρχική Special Topics Κ.Μητσοτάκης από Θεσσαλία: “Εθνικό στοίχημα” η ανάταξη της-Στα 3 δισ. ευρώ το...

Κ.Μητσοτάκης από Θεσσαλία: “Εθνικό στοίχημα” η ανάταξη της-Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος για την αποκατάσταση

«Εθνικό στοίχημα το οποίο θα κερδηθεί» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ανάταξη της Θεσσαλίας, γνωστοποιώντας ότι η συνολική  αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορά μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας», τόνισε ο Κ.Μητσοτάκης.

0
mouzaki mitsotakis 1024x576
Διαφήμιση
 

Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στην πολύπαθη Θεσσαλία, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουζάκι Καρδίτσας ενώ νωρίτερα παρέστη στην εκδήλωση παράδοσης του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 (μήκους 136 χλμ), που συρρικνώνει τη διάρκεια του ταξιδιού Λαμία-Εγνατία σε 1 ώρα και 45 λεπτά.

«Εθνικό στοίχημα το οποίο θα κερδηθεί» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ανάταξη της Θεσσαλίας. «Η συνολική  αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορά μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας», τόνισε.

Εστίασε μάλιστα και στην χρηματοδότηση των έργων μέσα από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών επισήμανε ότι «το αποτύπωμα της Ευρώπης μας επιτρέπει να αλλάζει όψη η Ελλάδα». Ευχαρίστησε για την συνεργασία την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Θεσσαλίας αλλά και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την δωρεά που έδωσε για την αποκατάσταση των σχολείων.

Θεσσαλία πλημμύρα

Το πλάνο για την αποκατάσταση ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias» στη Θεσσαλία

Το σχέδιο που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σχολικές, Σιδηροδρομικές και Οδικές Υποδομές στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, παρουσίασε σήμερα στο Μουζάκι Καρδίτσας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

Η παρουσίαση αφορά στα έργα που θα εκτελέσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι εποπτευόμενοι φορείς του, όπως οι «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», κατόπιν συντονισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ληφθεί μέριμνα όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά κυρίως την υψηλότερη ανθεκτικότητα των μεταφορών και των υποδομών.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η αποκατάσταση, με υψηλότερη ανθεκτικότητα των υποδομών, που έχει αναλάβει το Υπουργείο, προσεγγίζει ή και υπερβαίνει τα 1,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν οδικά έργα, τα 463 εκατ. ευρώ σιδηροδρομικά έργα και συγκεκριμένα, το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τα τμήματα Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, καθώς και 33 σχολεία, το κόστος αποκατάστασης των οποίων ανέλαβε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

[363469] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 8Η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με βάση την καταγραφή των ζημιών, οι πόροι θα διατεθούν ως εξής:

·       33% του ποσού στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας,

·       25% στην Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων,

·       21% στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας,

·       9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας,

·       9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Ευβοίας και

·       2% στην Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Με βάση την ειδική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και επιτρέπει την υλοποίηση έργων μεγάλης σημασίας σε συντομότερο χρόνο, εκτιμάται ότι η συμβασιοποίηση των έργων θα έχει γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ στο σκέλος που αφορά την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων, έχει ήδη συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Διαφήμιση