Αρχική Ζώα ΑΡΧΕΛΩΝ: Τα χελωνάκια που χάνουν το δρόμο για τη θάλασσα

ΑΡΧΕΛΩΝ: Τα χελωνάκια που χάνουν το δρόμο για τη θάλασσα

0
ΑΡΧΕΛΩΝ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας αποβαίνουν μοιραία για τα μικρά χελωνάκια που χάνουν τον προσανατολισμό τους προς τη θάλασσα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναλαμβάνει δράση για τον μετριασμό αυτού του προβλήματος και δίνει πληροφορίες για το τι να κάνετε αν βρείτε μια απροστάτευτη φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια στη παραλία.

Σκεφτείτε μικρά χελωνάκια, μήκους 4,6 εκ και βάρους 20 γραμμαρίων το καθένα, τα οποία μόλις βγήκαν από τη φωλιά τους. Έφτασαν στην επιφάνεια της φωλιάς τη νύχτα ή τα ξημερώματα, μετά από περίπου δύο μήνες επώασης. Η αντανάκλαση των άστρων και του φεγγαριού στο νερό ή η αντανάκλαση της αυγής θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον προορισμό τους – τη θάλασσα.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Οι αιτίες

Δυστυχώς, στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στην Ελλάδα πολλά χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, οδηγούνται στο θάνατο.

Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα. Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αναλαμβάνουν δράση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκόλαψη μιας φωλιάς. Δημιουργούν σκίαση με φυσικό υλικό, συνήθως παλιές και νέες ψάθες παραλίας, έτσι ώστε τα τεχνητά φώτα να μη φέγγουν κοντά στη φωλιά. Η σκίαση φτιάχνει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, έτσι ώστε τα νεογέννητα να φτάνουν με ασφάλεια στο νερό.

Περισσότερες από τις μισές φωλιές Καρέττα στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά, τον Λακωνικό και την Κορώνη προστατεύονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με σκίαση από τεχνητά φώτα κατά την περίοδο εκκόλαψης κάθε χρόνο. Στον πυρήνα του βιοτόπου του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε σημεία  όπου η σκίαση των φωλιών δεν είναι δυνατή, τα χελωνάκια μεταφέρονται με ειδική διαδικασία σε σκοτεινό σημείο της παραλίας για να μπουν μόνα τους στη θάλασσα.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Μόλις βρεθούν στο νερό, πολλά χελωνάκια θηρεύονται από θαλασσοπούλια και ψάρια. Λίγα επιβιώνουν μέχρι την αναπαραγωγική ηλικία τους, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ένα στα 1.000 έως ένα στα 10.000.

Εάν συναντήσετε απροστάτευτη φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια, επικοινωνήστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο +30 6941 511 511 ή στείλτε email: recsue.archelon@gmail.com, για να λάβετε τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε!

image002 image005

 

 

 

Διαφήμιση