Αρχική COVID-19 Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Ψήφιση στη Βουλή – Αντιδράσεις – Έκκληση Μητσοτάκη σε εκπαιδευτικούς

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Ψήφιση στη Βουλή – Αντιδράσεις – Έκκληση Μητσοτάκη σε εκπαιδευτικούς

0
covid vaccine3
Εικόνα: UNSPLASH/Steven Cornfield
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση. Πέρασε με τις κυβερνητικές ψήφους συν αυτές του ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα σε όλους όσοι εργάζονται σε δομές ηλικιωμένων καθώς και σε δομές υγείας. Επίσης, στην υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στην εργασία τους.

Προσθήκη υποχρεωτικότητας για ΕΚΑΒ – Δυνατότητα επέκτασης από τον υπ. Υγείας

Στην τροπολογία προσετέθη εδάφιο που περιλαμβάνει στην υποχρεωτικότητα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ που δεν είχε ενταχθεί αρχικά. Επίσης, προβλέπεται ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν για ενδεχόμενα κενά μη εμβολιασθέντος προσωπικού θα παρατείνονται για τρεις ακόμα μήνες. Παράλληλα, παρέχεται (υπερ)εξουσία στον υπουργό Υγείας να διευρύνει τις κατηγορίες των εργαζομένων κατά βούληση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοτζαμάνης, ανέφερε στη Βουλή ότι ο υπουργός έχει «την εξουσιοδότηση όχι μόνο για εξειδίκευση αλλά και επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύνανται να επιβληθεί υποχρεωτικότητα, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων υγείας και σοβαρότητας νόσου».

Αντιδράσεις

Υπέρ του εμβιολιασμού και κατά της υποχρεωτικότητας τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, “Ως κόμμα της Αριστεράς οφείλουμε να πούμε στους πολίτες ότι με πρόσχημα τον κίνδυνο της πανδημίας βάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα» ανέφερε ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης είπε «Δεν κάνατε τίποτα για να πείσετε τους πολίτες και να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Ανοίγετε τον δρόμο για την απόλυση. Ο καθολικός δωρεάν εμβολιασμός είναι δικαίωμα». Για αυταρχικές ρυθμίσεις έκανε λόγο από το ΜΕΡΑ25 η Φωτεινή Μπακαδήμα. Αναφανδόν κατά της υποχρωτικότητας τάχθηκε και η Ελληνική Λύαη. «Γιατί πρέπει με το ζόρι να εμβολιαστούν με εμβόλιο χωρίς οριστική άδεια; Υποχρεωτικότητα σημαίνει φασισμός” ανέφερε ο Κώστας Χήτας.

Έκκληση Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο για την ψυχική υγεία και τις επιπτώσεις της πανδημίας, απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό. Σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε πριν ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να υπάρξει θωράκιση. «Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο» επεσήμανε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση