Αρχική COVID-19 Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Ημερομηνίες συμμόρφωσης και πρόστιμα

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Ημερομηνίες συμμόρφωσης και πρόστιμα

0
vaccine8
Εικόνα: UNSPLASH/Mohammad Shahhosseini
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατετέθη προς ψήφιση στη Βουλή με τροπολογία. Προβλέπει την υποχρεωτικότητα σε όλους όσοι εργάζονται σε δομές ηλικιωμένων καθώς και σε δομές υγείας. Επίσης, την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στην εργασία τους.

Επίδειξη πιστοποιητικού ή αναστολή καθηκόντων με στέρηση και περίθαλψης

Επιβάλλεται έως την 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους: Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

Υποχρεωτικές κατηγορίες

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός σε όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των:

  • Ιδιωτικών δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία,
  • Ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές  νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους. Καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται. Από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.

Περιθώριο έως 16 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου

Ο εργοδότης των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία , περίθαλψης χρόνιων παθήσεων κ.λπ. υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους. Ότι πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021. Εν συνεχεία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.

Το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό , διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων υγείας θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Δηλαδή στα διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές , νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας , μονάδων νοσηλείας και τον ΕΟΔΥ.

Ρήτρες

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου. Θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Καθώς και στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη παρέχεται η δυνατότητα για την αναπλήρωση των εργαζομένων αυτών. Σε περίπτωση εργασίας μη εμβολιοσμένου, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπέκταση Αττικής Οδού, μετρό, υπογειοποίηση Ηλιουπόλεως αλλάζουν την Αθήνα
Επόμενο άρθροmyEFKAlive: Εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση – Έναρξη από τα νησιά