Αρχική COVID-19 Πώς εκδίδουμε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid -Πού χρησιμεύει

Πώς εκδίδουμε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid -Πού χρησιμεύει

0
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ EU DIGITAL COVID CERTIFICATE ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σ. ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΑΡΓ. ΣΧΟΙΝΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου μπορούμε να εκδίδουμε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid στην Ελλάδα και θα γίνεται σε λίγα μόλις λεπτά από τον υπολογιστή μας στο gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet ή το ΑΜΚΑ μας.

Η δυνατότητα παρέχεται δωρεάν και κατέστη δυνατή μετά και από τη δημοσίευση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το βράδυ της Κυριακής. Με αυτή, η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκων χωρών που θα το χρησιμοποιήσει. Και η δυνατότητα έκδοσης θα προστεθεί άμεσα στο ψηφιακό περιβάλλον gov.gr

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν είτε να το εκδίδουν και να το διατηρούν σε ψηφιακή μορφή, είτε να το εκτυπώνουν. 

Ειδικότερα, παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του κατόχου – φυσικού προσώπου του οποίου τα στοιχεία αναγράφονται και αφορά, εάν έχει εμβολιαστεί -με οποιοδήποτε εμβόλιο έχει λάβει έγκριση – κατά της covid-19, εάν έχει αποτέλεσμα μοριακού τεστ (rapid test), αποτέλεσμα PCR test (μέθοδος μοριακής ανάλυσης) ή εάν έχει νοσήσει από covid-19.

Ενώ, τα φερόμενα προσωπικά δεδομένα, αφορούν μόνο βασικές πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, τις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/ εξέταση/ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Πρόκειται για κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ και η γνησιότητά του θα ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές (πχ. σε συνοριακό έλεγχο) μέσω αυτού του μοναδικού κωδικού QR που διαθέτει το καθένα.

Ενώ το περιεχόμενο του εκάστοτε πιστοποιητικού αποδίδεται στην εκάστοτε εθνική γλώσσα (ελληνικά για την Ελλάδα) καθώς και στα αγγλικά.

Πώς το εκδίδουμε

Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ειδικότερα, από σήμερα οι πολίτες, μπορούν εντός της διαδικτυακής σελίδας gov.gr να επιλέξουν την ενότητα Υγεία και Πρόνοια και στη συνέχεια να επιλέξουν την ενότητα  Κορωνοϊός COVID -19 από την κεντρική λίστα.

Εν συνεχεία, Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού. Εκεί θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Πώς θα χρησιμοποιείται

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να το εκδίδει, συμμετέχει στην πρώτη ομάδα χωρών που το εκδίδουν άμεσα και θα μπορεί μέχρι την 1 Ιουλίου, να το εφαρμόζει σε συνεννόηση με όσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση