Αρχική COVID-19 FDA: Έγκριση στο μονοκλωνικό αντίσωμα GSK-Vir έναντι της covid-19

FDA: Έγκριση στο μονοκλωνικό αντίσωμα GSK-Vir έναντι της covid-19

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έγκριση στο μονοκλωνικό αντίσωμα των εταιρειών Vir Biotechnology και GSK για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).

Ειδικότερα, πρόκειται για το sotrovimab.

Το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα, δεν έχει εγκριθεί για νοσηλευόμενους ασθενείς ή ασθενείς που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία, παρά μόνο για ασθενείς με ήπια-μέτριας βαρύτητας νόσο, οι οποίοι όμως έχουν κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν την ανακοίνωση της έγκρισης του φαρμάκου.

Όπως εξηγούν, παρόμοια αντισώματα των εταιρειών Regeneron και Lilly έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Αποτελεσματικό κατά την έγκαιρη χορήγησή του

Το sotrovimab ανήκει στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, που προσομοιάζουν με τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός όταν έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2.

Το σκεπτικό της χορήγησης αυτού του είδους των μονοκλωνικών αντισωμάτων στηρίζεται στην έγκαιρη χορήγησή τους δηλαδή όσο γίνεται πιο κοντά από τη διαπίστωση της μόλυνσης από τον ιό, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα του οργανισμού. 

Επειδή όμως στους περισσότερους ασθενείς με COVID-19, η νόσος διαδράμει είτε χωρίς συμπτώματα, είτε με λίγα συμπτώματα, η χορήγηση τέτοιων μονοκλωνικών αντισωμάτων πρέπει να περιορίζεται σε ασθενείς που έχουν δυσμενείς παράγοντες κινδύνου με βάση τους οποίους μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα νοσήσουν βαριά.

Το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο τις ερχόμενες εβδομάδες, και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα κατά το δεύτερο ήμισυ του 2021.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA) θα αξιολογήσει πλήρως το sotrovimab στις επόμενες εβδομάδες, ώστε πιθανόν να δοθεί έγκριση για χρήση αυτού του μονοκλωνικού αντισώματος σε ασθενείς COVID-19 που δεν χρειάζονται οξυγονοθεραπεία αλλά είναι σε κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημιουργήθηκε νέος «χάρτης» της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν
Επόμενο άρθροΠώς εκδίδουμε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid -Πού χρησιμεύει