Αρχική Διάστημα Δημιουργήθηκε νέος «χάρτης» της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν

Δημιουργήθηκε νέος «χάρτης» της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν

0
jeremy thomas unsplash universe
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια διεθνής συνεργασία επιστημόνων έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή ματιά στην πιο αόριστη ουσία του σύμπαντος.

Η σκοτεινή ύλη αντιπροσωπεύει περίπου το 80 τοις εκατό όλου του κόσμου, αλλά η μυστηριώδης ουσία έχει, μέχρι στιγμής, αποφύγει το βλέμμα μας(εξ ου και ο όρος «σκοτάδι»).

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κατανομή της σκοτεινής ύλης φαίνεται να είναι τέτοια που, σύμφωνα με τουλάχιστον μερικούς επιστήμονες, δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για την ορθότητα της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Τα ευρήματα

Οι 400 ερευνητές από επτά χώρες της μεγάλης διεθνούς κοινοπραξίας Μελέτης της Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Survey-DES) χρησιμοποίησαν την κάμερα σκοτεινής ενέργειας (με ανάλυση 570 megapixel) που υπάρχει στο τηλεσκόπιο «Βίκτορ Μπλάνκο» στη Χιλή, για να αναλύσουν 226 εκατομμύρια γαλαξίες.

Έτσι, αποκάλυψαν μια περιοχή με τεράστιες ολοσκότεινες κενές περιοχές, πολύ χαμηλής πυκνότητας ύλης (όπου η βαρύτητα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά) και πιο φωτεινές περιοχές (όπου είναι συγκεντρωμένη η σκοτεινή και η ορατή ύλη).

Η αφανής σκοτεινή ύλη(ονομάστηκε έτσι επειδή είναι αόρατη) ασκεί επίδραση πάνω στην ορατή ύλη, παραμορφώνοντας το φως που φθάνει στη Γη από τα μακρινά άστρα και γαλαξίες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερη υπολογίζεται πως είναι η συγκέντρωση της σκοτεινής ύλης σε έναν γαλαξία ή σε κάποια άλλη περιοχή του σύμπαντος. Η βαρυτική δύναμη της σκοτεινής συγκρατεί τους γαλαξίες μεταξύ τους σε δομές κοσμικών «ιστών».

Σύμπαν

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Ο ερευνητής δρ Νάιαλ Τζέφρι της Σχολής Ecole Normale Superieure του Παρισιού και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε στο BBC ότι ο νέος «χάρτης» συνιστά «ένα πραγματικό πρόβλημα για τη φυσική, επειδή δείχνει ότι ίσως ο Αϊνστάιν είχε λάθος».

Πρόσθεσε ότι «ίσως νομίσετε πως αυτό είναι κακό πράγμα, ότι ίσως η φυσική καταρρέει. Όμως, για έναν φυσικό είναι κάτι υπερβολικά συναρπαστικό. Σημαίνει ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε κάτι πραγματικά καινούργιο για το πώς είναι το Σύμπαν».

Ο καθηγητής Κάρλος Φρενκ του βρετανικού Πανεπιστημίου Ντάραμ, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονη κοσμολογικής θεωρίας με βάση τον Αϊνστάιν, δήλωσε ότι: «Πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας πάνω σε αυτήν τη θεωρία και η καρδιά μου λέει πως δεν θέλω να τη δω να καταρρέει. Όμως, ο εγκέφαλός μου λέει πως οι μετρήσεις που έγιναν είναι σωστές και έτσι πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας νέας φυσικής», ανέφερε.

«Αυτό είναι κάτι που με κάνει πολύ νευρικό και φοβισμένο, επειδή εισερχόμαστε σε μία τελείως άγνωστη επικράτεια και ποιος ξέρει τι πρόκειται να βρούμε», πρόσθεσε.

Ο νέος χάρτης

Συνδυάζοντας τα στοιχεία του «Πλανκ» και τις θεωρίες του Αϊνστάιν, οι αστρονόμοι, ανέπτυξαν ένα μοντέλο που προβλέπει πώς θα έπρεπε να είναι η κατανομή της ύλης κατά τα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα. 

Η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας DES αναφέρει ότι ο νέος «χάρτης» συνάδει με τις θεωρητικές προβλέψεις. Ορισμένοι ερευνητές, όμως, επεσήμαναν πως, με βάση τις νέες παρατηρήσεις και τον «χάρτη» DES, υπάρχει μία μικρή απόκλιση. Η ύλη φαίνεται στην πραγματικότητα να είναι ελαφρώς πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη από ό,τι αναμενόταν με βάση τον Αϊνστάιν και τις προβλέψεις του κυρίαρχου κοσμολογικού μοντέλου.

«Ίσως ανακαλύψαμε κάτι πραγματικά θεμελιακό για τον ιστό του σύμπαντος. Η τρέχουσα θεωρία βασίζεται σε πολύ ατελείς πυλώνες από άμμο. Και αυτό που μπορεί να βλέπουμε τώρα είναι η κατάρρευση ενός από αυτούς τους πυλώνες», τόνισε ο Φρενκ.

Η άλλη πλευρά

Άλλοι, όμως, όπως ο καθηγητής Όφερ Λαχάβ του UCL, εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι και απρόθυμοι να βγάλουν λάθος τον Αϊνστάιν.

Όπως είπε ο καθηγητής, «το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η θεωρία του Αϊνστάιν είναι τέλεια. Φαίνεται να περνάει κάθε τεστ, αλλά με μερικές αποκλίσεις εδώ κι εκεί. Ίσως η αστροφυσική των γαλαξιών χρειάζεται κάποιες μικροδιορθώσεις. Στην ιστορία της κοσμολογίας υπάρχουν προβλήματα που λύθηκαν, καθώς επίσης παραδείγματα που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν τα νέα ευρήματα θα οδηγήσουν σε μία νέα επαναστατική επιστημονική αλλαγή».

Με πληροφορίες του BBC

 

 

Διαφήμιση