Αρχική Πολιτισμός Βιβλίο: «Τα ταξίδια του Τριστάν Τζαρά και του Μάριο ντι Αντράντε από...

Βιβλίο: «Τα ταξίδια του Τριστάν Τζαρά και του Μάριο ντι Αντράντε από την εθνογραφία στην πρωτοπορία»

0
zygopoulou nefeli
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Τα ταξίδια του Τριστάν Τζαρά και του Μάριο ντι Αντράντε από την εθνογραφία στην πρωτοπορία» αποτελούν το νέο βιβλίο της  Νεφέλης Ζυγοπούλου. Κκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία, από τον εκδοτικό οίκο Cambridge Scholars Publishing.

Συγκριτική μελέτη πρωτοποριακών λογοτεχνών

Η έκδοση παρουσιάζει μια συγκριτική μελέτη δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της πρωτοποριακής ποίησης και της πεζογραφίας, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Των Tristan Tzara (1896-1963) και Mário de Andrade (1893-1945). Αναλύει τη συμβολή τους στις προφορικές γλωσσικές παραδόσεις και στο συλλογικό έργο της κριτικής του μοντερνισμού. Πρόκειται για το πρώτο έργο που προσφέρει μια μεταθανάτια ανάλυση του δημοσιευμένου διηγήματος “Personnage d’insοmnie”. Επίσης, είναι το πρώτο στην αγγλική γλώσσα που διερευνά το λιμπρέτο του Andrade για την όπερα Café. Καθώς και άλλα παραδείγματα της ποίησης και της πεζογραφίας τους.

Ντανταΐστής

Ο Ρουμανοεβραίος ποιητής και συγγραφέας Τριστάν Τζαρά, αργότερα πολιτογραφημένος Γάλλος υπήκοος, υπήρξε κεντρική προσωπικότητα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία από το 1916. Όταν πρωτοστάτησε στο Κίνημα του Ντανταϊσμού. Ο Μάριο ντι Αντράντε (ή Αντράτζι), ο Βραζιλιάνος ποιητής, συγγραφέας και μουσικολόγος, μικτής καταγωγής, ήταν σύγχρονος του Τζαρά και . Εξίσου σημαίνουσα προσωπικότητα στην Εβδομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Σάο Πάολο, το 1922. Καθόρισε τον Βραζιλιάνικο Μοντερνισμό.

Άλλα υπόβαθρα, παράλληλη πορεία

Και οι δύο προέκυψαν από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, αλλά ακολούθησαν μια παράλληλη δημιουργική πορεία. Το βιβλίο προβάλλει την έρευνά τους και την προσαρμογή διαφόρων γλωσσικών εκδηλώσεων, εθνοποιητικών και λαϊκών παραδόσεων που . Τους οδήγησαν στη δημιουργία διακριτών και ατομικών υφών. Ο αναγνώστης μεταφέρεται από δύο διαφορετικά σημεία εκκίνησης, μια μικρή πόλη της Ρουμανίας στους πρόποδες των Καρπαθίων. Καθώς και σε ένα διώροφο σπίτι σε έναν ασυνήθιστα ήσυχο δρόμο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στην καρδιά της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα. Και οι δύο διέσχισαν σύνορα και γεωγραφικά σημεία και οι ποιητικές τους αντάμωσαν στη Μοζαμβίκη, τα παρισινά καφέ και Μπαντού ψαλμωδίες.

Στρατευμένη ποίηση κατά των διακρίσεων

Τα ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στα τέλη της δεκαετίας του 1930 θα ωθήσουν αργότερα και τους δύο συγγραφείς να υπηρετήσουν τη στρατευμένη ποίηση. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ότι ο Τριστάν Τζαρά και ο Μάριο ντι Αντράντε επέκριναν ενεργά τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό. Διακήρυσσαν κατά του φυλετικού, θρησκευτικού μίσους.

Διδακτορική διατριβή

Η συγκριτική αυτή μελέτη βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στο University College London (UCL). Είναι αποτέλεσμα πολυετούς επιστημονικής έρευνας σε πρωτογενείς πηγές. Στους τόπους καταγωγής των ποιητών, σε χειρόγραφα που φυλάσσονται στο Τμήμα Βραζιλιάνικων Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (USP). Στη Βιβλιοθήκη Jacques Doucet στο Παρίσι (bljd, Sorbonne). Στο Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας του Βουκουρεστίου κ.ά,. Ο γιος του Τριστάν Τζαρά, Κριστόφ Τζαρά και ο ανιψιός του Μάριο, Κάρλος Αουγκούστο Αντράντε Καμάργκο, με τις μαρτυρίες τους συνέβαλαν και βοήθησαν σε αυτήν την έρευνα.

Η συγγραφέας

Η Νεφέλη Ζυγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, όπου φοίτησε στη Λεόντειο Σχολή. Τα καλοκαίρια γύριζε με τους γονείς της γωνιές της Ελλάδας από τον Έβρο, στο Καστελλόριζο, ανακαλύπτοντας ομορφιές και αρχαιότητες. Έτσι κατέληξε να την ενδιαφέρει η αφηγηματική τέχνη και να κάνει . Έκανε κινηματογραφικές σπουδές στην Αγγλία (Kingston University). Συνέχισε να δουλεύει και να σπουδάζει συγκριτική λογοτεχνία (MA) στο UCL. Εργάζεται με το σύζυγό της στη δημιουργία ταινιών, όπως το “Chasing Robert Barker” (2015). Eίναι πλέον και Βρετανή υπήκοος και επιθυμεί να συνεχίσει παράλληλα και με την ακαδημαϊκή έρευνα.

 

Διαφήμιση