Αρχική COVID-19 “Ναι” στον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων

“Ναι” στον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων

0
covid 19l
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτό δήλωσε κατά την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου. “Οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά” εξήγησε.

Αλλαγή δεδομένων βάσει της ινδικής μετάλλαξης

Η Επιτροπή αναπροσαρμόζει τις εισηγήσεις της βάσει των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα. «Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα. Λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών» υπογράμμισε.

Προστασία και αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος και τυχόν καθυστέρησή του μπορεί να αποβεί ολέθρια. Τα εμβόλια προστατεύουν από την ινδική μετάλλαξη και μάλιστα σε ποσοστά:

  • Pfizer 96%
  • Moderna 96%
  • ΑstraZeneca στο 92%
  • Johnson&Johnson στο 85%

Μία δόση είναι 33% προστασία

«Είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής.» ανέφερε. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33%. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Τι κάνουν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει τη δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου είναι περιστατικά περικαρδίτιδας. Σε 6 εκατ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας.

Πορεία εμβολιασμού στην Ελλάδα

Καμπανάκι είχε χτυπήσει νωρίτερα και ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό και τη μετάλλαξη Δέλτα. Η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%. Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού. Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. Από την άλλη στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.

Περιφέρεια Ποσοστό Εμβολιασμένου Πληθυσμού με μία δόση Ποσοστό Πληθυσμού  που έχει εμβολιαστεί/προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δοσης Ποσοστό Πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 39% 41% 32%
ΑΤΤΙΚΗΣ 51% 56% 38%
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 39% 40% 32%
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 40% 42% 32%
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 45% 46% 39%
ΗΠΕΙΡΟΥ 47% 50% 37%
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 42% 44% 33%
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 55% 57% 47%
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 43% 44% 36%
ΚΡΗΤΗΣ 43% 46% 34%
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 52% 53% 44%
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 41% 44% 32%
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 39% 42% 31%

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση