Αρχική COVID-19 Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων: Αποφυγή Covid-19 με τρεις δόσεις mRNA εμβολίου

Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων: Αποφυγή Covid-19 με τρεις δόσεις mRNA εμβολίου

0
covid vaccine3
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων μπορούν να αποφύγουν τον Covid-19 με τρεις δόσεις mRNA εμβολίου. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “the New England Journal of
Medicine”. 

Ιστορικό

Τα στοιχεία της έρευνας μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Πρόκειται για τους Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκης, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης). Μία μειωμένη ανοσολογική απάντηση μετά από δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Έχουν επίσης περιγραφεί πολλές περιστάσεις σοβαρής λοίμωξης Covid-19 σε τέτοιους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Αυτό οδήγησε τις γαλλικές αρχές υγείας να προτείνουν μία τρίτη δόση εμβολίου στους ασθενείς αυτούς.

Αποτελέσματα έρευνας

Η έρευνα έγινε σε 101 μεταμοσχευμένους ασθενείς που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου mRNA της εταιρείας Pfizer. Πρόκειται για78  μεταμοσχευμένους νεφρού, 12 μεταμοσχευμένους ήπατος, 8 μεταμοσχευμένους πνεύμονα ή καρδιάς, και 3 παγκρέατος.  Οι πρώτες δύο δόσεις είχαν απόσταση ενός μήνα και η τρίτη δόση δόθηκε 61 ημέρες μετά τη δεύτερη. Ο χρόνος μεταξύ της μεταμόσχευσης και του εμβολιασμού ήταν 97 +/- 8 μήνες. Η ανοσοκαταστολή ήταν λόγω γλυκοκορτικοειδών στο 87% των ασθενών, λόγω αναστολέων καλσινευρίνης στο 79% των ασθενών. Μυκοφαινολικού οξέος στο 63%, mTOR
αναστολέων στο 30%, και belatacept στο 12% των ασθενών.

Από το 0% στο 68%

Ο τίτλος των αντισωμάτων ήταν 0% πριν την πρώτη δόση, 4% πριν τη δεύτερη, 40% πριν την τρίτη και 68% 4 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση. Το 44% των αρνητικών ασθενών για αντισώματα πριν από την τρίτη δόση, απέκτησε θετικό τίτλο μετά. Σε όσους είχαν θετικό τίτλο αντισωμάτων πριν την τρίτη δόση, ο τίτλος αυτός αυξήθηκε σημαντικά μετά την τρίτη δόση. Οι ασθενείς που δεν είχαν αντισωματική απάντηση ήταν μεγάλοι σε ηλικία. Είχαν ανοσοκαταστολή σε μεγαλύτερο βαθμό και είχαν χαμηλότερη σπειραματική κάθαρση.

Ουδείς νόσησε

Κανείς από αυτούς τους ασθενείς δεν εμφάνισε λοίμωξη COVID-19 μετά την τρίτη δόση του εμβολίου. Και δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπερασματικά, τα δεδομένα  της μελέτης αυτής επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer στην ομάδα των μεταμοσχευμένων ασθενών. Παρόλο που οι ασθενείς αυτοί πρέπει να είναι σχολαστικοί με τα μέτρα προφύλαξης σε κάθε περίπτωση λόγω της ευπάθειας τους σε σοβαρή νόσο. Είναι πιθανό ότι ανάλογη στρατηγική τριών δόσεων να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Εφόσον κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανδημία: Νέα μέτρα από σήμερα- Ημερήσια κρούσματα
Επόμενο άρθρο“Ναι” στον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων