Αρχική COVID-19 Τα mRNA εμβόλια δε βλάπτουν τη γονιμότητα – Τι λέει νέα έρευνα

Τα mRNA εμβόλια δε βλάπτουν τη γονιμότητα – Τι λέει νέα έρευνα

0
vaccine5

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα εμβόλια mRNA δε βλάπτουν τη γονιμότητα. Σύμφωνα με  νέα έρευνα, ο εμβολιασμός με mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) κατά της Covid-19 δεν έχει επιπτώσεις στο σπέρμα και στην ανδρική γονιμότητα.

Αμερικανική επιστημονική έρευνα

Οι ερευνητές του Τμήματος Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of American Medical Association” (JAMA)). Mελέτησαν 45 άντρες ηλικίας 18 έως 35 ετών, που έδωσαν δείγμα σπέρματος πριν κάνουν το mRNA εμβόλιο. Εν συνεχεία έδωσαν ξανά σπέρμα 75 ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Η ανάλυση του σπέρματος έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία ποιοτική διαφορά μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Κατάρριψη μύθων

«Έχουμε ακόμη μία μελέτη που καταρρίπτει τους μύθους των αντιεμβολιαστών για τις ‘επιπτώσεις’ των εμβολίων στη γονιμότητα». Αυτό έγραψε στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Αναλυτικά δεδομένα

Οι 8 από τους 45 άνδρες είχαν ολιγοσπερμία πριν από το εμβόλιο. Από αυτούς οι 7 εμφάνισαν μετά αύξηση στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Ο ένας παρέμεινε ολιγοσπερμικός. Κανένας άνδρας δεν εμφάνισε αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα) μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. «Οι 70 μέρες είναι ο πλήρης κύκλος της ζωής του σπέρματος. Είναι επαρκής χρόνος για να φανεί αν το εμβόλιο επηρεάζει τις παραμέτρους του σπέρματος» δήλωσε ο ερευνητής Ντάνιελ Γκονζάλεζ. Πρόσθεσε ότι, όπως έδειξαν οι αναλύσεις, δεν επηρεάστηκε από τον εμβολιασμό ο όγκος του σπέρματος, η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ούτε η κινητικότητα τους. Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η μελέτη θα άρει τους άνευ λόγου δισταγμούς ορισμένων ανδρών για πιθανές επιπτώσεις των εμβολίων στη γονιμότητα τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση