Αρχική COVID-19 COVID-19: Γιατί αντιμετωπίζουμε παρενέργειες μετά τo εμβόλιο

COVID-19: Γιατί αντιμετωπίζουμε παρενέργειες μετά τo εμβόλιο

0
vaccine31 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι προσωρινές παρενέργειες, όπως ο πονοκέφαλος, η κόπωση και ο πυρετός, είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται και καταπολεμά έναν ιό – μια φυσιολογική απόκριση στα εμβόλια.

«Την επόμενη μέρα μετά την χορήγηση του εμβολίου, θα ήταν καλό να μην εμπλακούμε σε επίπονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής εμβολίων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος παρουσίασε κόπωση μετά την πρώτη του δόση.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά το εμβόλιο;

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο βασικά μέρη και το πρώτο ενεργοποιείται μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στο σημείο που υπάρχει η μόλυνση, προκαλώντας φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για ρίγη, πόνο, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Αυτό το βήμα ταχείας απόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ένας λόγος που εξηγεί γιατί οι νεότεροι αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους.

Επίσης, ορισμένα εμβόλια προκαλούν απλώς περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με άλλα.

Εκτός αυτού, όλοι αντιδρούν διαφορετικά. Εάν δεν είχαμε καμία παρενέργεια μια ή δύο ημέρες μετά από οποιαδήποτε δόση του εμβολίου, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Στο παρασκήνιο, το εμβόλιο ενεργοποιεί και το δεύτερο τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο θα παρέχει την πραγματική προστασία από τον ιό, παράγοντας αντισώματα.

Υπάρχει μια ακόμα παρενέργεια σε αυτό το στάδιο. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, προκαλεί μερικές φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, συνήθως σε αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα χέρια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Δεν είναι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες, απλές. Αλλά μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο – και εντατική παρακολούθηση της ασφάλειάς τους – δεν έχουν εντοπιστεί πραγματικά σοβαροί κίνδυνοι.

Συγκεκριμένα, ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έλαβαν εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson παρουσίασαν έναν ασυνήθιστο τύπο θρόμβωσης αίματος.

Ορισμένες χώρες κράτησαν αυτές τις δόσεις για ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι τα οφέλη της προσφοράς τους υπερτερούν των κινδύνων.

Έχουν καταγραφεί, επίσης, περιστασιακά με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Γι′ αυτό ζητείται να μείνουμε στο χώρο του εμβολιασμού για περίπου 15 λεπτά μετά τη λήψη οποιουδήποτε τύπου εμβολίου COVID-19, για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τελευταία, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η μυοκαρδίτιδα που μπορεί να προκύψει από πολλούς τύπους λοιμώξεων μπορεί επίσης να είναι μια σπάνια παρενέργεια μετά τα εμβόλια mRNA, το είδος των Pfizer και Moderna.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας δεν μπορούν ακόμη να πουν με σιγουριά εάν υπάρχει σύνδεση, αλλά λένε ότι παρακολουθούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, κυρίως άνδρες εφήβους ή νεαρούς ενήλικες, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το ζήτημα.

Με πληροφορίες των Indian Express

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση