Αρχική Διάστημα Ρόβερ στη Σελήνη λέει ότι θα στείλει η Τουρκία

Ρόβερ στη Σελήνη λέει ότι θα στείλει η Τουρκία

0
moon
Εικόνα: UNSPLASH/malith d karunarathne
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την αποστολή ρόβερ στη Σελήνη πραναγγέλλει η Τουρκία. Το μεγαλεπήβολο σχέδιό της να διεμβολίσει τους ήδη διαστημικούς παίκτες, ωστόσο, μόνον εύκολο δεν είναι εύκολο.

“Στο φεγγάρι το 2030”

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ωστόσο, δε φαίνεται να το βάζει εύκολα κάτω. Διατείνεται ότι έως το 2030 το ρόβερ θα βρίσκεται στο φεγγάρι.  Το σχέδιο είναι το ρόβερ, να μπορεί να εκτοξευθεί μέσα στη διετία 2028-29. Θα ακολουθήσει η προσσελήνωσή του και η συλλογή επιστημονικών δεδομένων από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία

Κατ’ εντολήν προέδρου, ο Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντριρίμ, πρόεδρος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA) εξήγησε τα διαστημικά σχέδια της χώρας του. Μιλώντας  στη διεθνή διάσκεψη για την εξερεύνηση του διαστήματος “Global Space Exploration Conference” (GLEX) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σύμφωνα με το Space.com.

…Made in Turkey

Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ στη Σελήνη, θα κατασκευαστεί στην Τουρκία. Xρησιμοποιώντας μια υβριδική μηχανή που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα. Όπως είπε, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή για να φθάσουμε στο φεγγάρι». Ο πύραυλος θα κάνει αρχικά – με διεθνή συνεργασία – μια δοκιμαστική πτήση και πιθανώς «ανώμαλη» προσεδάφιση στη Σελήνη στο τέλος του 2023. Έτους που συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 ετών από τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Τούρκοι μηχανικοί θέλουν να συλλέξουν τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου στο τέλος της δεκαετίας να καταστήσουν εφικτή την ομαλή προσσελήνωση του ρόβερ.

Προεδρική εξαγγελία

Η αρχική παρουσίαση του τουρκικού διαστημικού προγράμματος είχε γίνει από τον πρόεδρο Ερντογάν φέτος το Φεβρουάριο. Την ίδια μέρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραψαν ιστορία στο μουσουλμανικό κόσμο. Ένα σκάφος τους εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη. Το δεκαετές τουρκικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει και ένα τουρκικό διαστημοδρόμιο, καθώς επίσης την ανάπτυξη ενός εγχώριου δορυφορικού συστήματος. Ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες ούτε καν για τον προϋπολογισμό του.

Και ανθρώπινη παρουσία

Η Τουρκία ευελπιστεί να στείλει και έναν Τούρκο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στα επόμενα χρόνια, για να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η TUA, η οποία ιδρύθηκε το 2018, βρίσκεται σε σχετικές διεθνείς διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, «σε λίγους μήνες αυτές θα ολοκληρωθούν και θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπαίδευσής του».

Διαφήμιση