Αρχική COVID-19 Μετακινήσεις με το τεστ ανά χείρας – Μεγάλη προσέλευση στα λιμάνια

Μετακινήσεις με το τεστ ανά χείρας – Μεγάλη προσέλευση στα λιμάνια

0
SHIP BIG
Εικόνα: UNSPLASH/Stephanie Klepacki
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με το τεστ ανά χείρας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεκίνησαν τις μετακινήσεις σήμερα, πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19.

Ακτοπλοΐα – Κρουαζιέρα

Στα λιμάνια η κίνηση ήταν μεγάλη. Η πληρότητα των πλοίων στον Πειραιά έφθασε στο 85% τα πλοία με καμπίνα και 80% σε αυτά χωρίς. Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφθασε επί τούτου υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Πιστοποίησε την τήρηση των πρωτοκόλλων, καθώς πληρώματα και επιβάτες τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες. Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν για τον τομέα της κρουαζιέρας. Ήδη στην Κρήτη έχουν προγραμματιστεί 169 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, με τη λίστα να μην έχει κλείσει ακόμα. Τα τελευταία 24ωρα στο λιμάνι του Ηρακλείου «έδεσε» το Mein Schiff 5 της TUI και το Silver moon της Silversea. Αύριο στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 5 θα επιβιβαστούν 800 τουρίστες για κρουαζιέρα, οι οποίοι θα φτάσουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με 4 πτήσεις. Στόχος φέτος είναι το λιμάνι να δεχτεί τουλάχιστον 100.000 επιβάτες κρουαζιέρας.

Χερσαίες μετακινήσεις

Σημαντική ήταν και η κίνηση στους οδικούς άξονες, με  μποτιλιάρισμα σε σημεία της Εθνικής Οδού. Σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00, από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι για τις χερσαίες διαδρομές η χρήση τεστ είναι προαιρετική. Για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές είναι απαραίτητη η επίδειξη αποτελεσμάτων τεστ ή του green pass.

AIRPLANE 4
Εικόνα: UNSPLASH/John McArthur

Αεροπορικές μετακινήσεις

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για την τουριστική προσέλευση. Χθες η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού παρουσίασε τη νέα καμπάνια και τους στόχους της σεζόν, με σύνθημα “ό,τι επιθυμείς είναι στην Ελλλαδα”. Ήδη τα πρώτα μηνύματα έρχονται. Η Ρόδος χθες υποδέχθηκε επτά πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο “Διαγόρας”. Οι τουρίστες προέρχονται από τι Ισραήλ, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Στην Κρήτη σήμερα ξεκινά επισήμως η σεζόν. Την προηγούμενη εβδομάδα, με πτήσεις τσάρτερ, προσήλθαν από το Ισραήλ οι πρώτοι εμβολιασμένοι. Σήμερα στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης συνολικά αναμένονται 14 πτήσεις. Το Σάββατο 15 και 20 πτήσεις την Κυριακή. Οι τουρίστες προέρχονται από Γερμανία, Τσεχία, Ελβετία, Πολωνία Γαλλία και το Ισραήλ.

ΥΠΑ: Οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού

Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς τα νησιά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας οφείλουν:

  • Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για την Covid-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou.
  • Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
  • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
  • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
  • Να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.Ο έλεγχος των  εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της επιβίβασης.

Διαβάστε επίσης:

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση