Αρχική COVID-19 Lockdown τέλος! Κατάργηση SMS – Πώς θα μετακινούμαστε (Βίντεο)

Lockdown τέλος! Κατάργηση SMS – Πώς θα μετακινούμαστε (Βίντεο)

0
TRAVELLING sea

Σύνταξη: ecozen.gr

Το τέλος του lockdown σηματοδοτούν οι αλλαγές που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι και απεδέχθη η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αίρονται περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Covid-19. Οι αλλαγές περιλαμβάνονταν στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές συμπλέουν και με την απόφαση της έναρξης της τουριστικής περιόδου το Σάββατο 15 Μαίου. Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 14 Μαΐου αποχαιρετάμε το lockdown και:

  • Η ελεύθερη κυκλοφορία επεκτείνεται έως τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, αντί για τις 11 το βράδυ που ισχύει έως τώρα. Καταργούνται τα SMS προς τα 13033 και 13032, όπως βεβαίως και οι έγχαρτες βεβαιώσεις.
  • Στο λιανεμπόριο καταργούνται οι διαδικασίες click inside και click away. Σε ισχύ παραμένει ο περιορισμός των πελατών, με 1 ανά 25 τμ.
  • Στην εστίαση (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) διευρύνεται το ωράριο έως τις 00:15. Εξακολουθεί η απαγόρευση της μουσικής στους εν λόγω χώρους έως το τέλος του μήνα Μαΐου.
  • Ανοίγουν τα μουσεία
  • Επιτρέπονται μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, υπό προϋποθέσεις:

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται με προαιρετικό self test. Για τα νησιά (με εξαίρεση Σαλαμίνα, Εύβοια, Λευκάδα) θα πρέπει να προσκομίζεται green pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) ή PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά και έως 9 μήνες). Αφορά όλον τον πληθυσμό άνω των 5 ετών. Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

  • Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
  • Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
  • Στις 28 Μαΐου επανεκκινούν τα θεάματα και ακροάματα (live συναυλίες, παραστάσεις) σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.
  • Από την 1η Ιουνίου επιτρέπονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, παρουσιάσεις) σε ανοικτό χώρο, με πλαφόν 100 παρισταμένων.

Η κυβέρνηση, διά του υφυπουργύ παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, που ανακοίνωσε τα μέτρα, τονίζει ότι “περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη ευθύνη”. Για αυτό και οι πολίτες καλούνται να παραμένουν προσεκτικοί, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαβάστε επίσης:

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here