Αρχική COVID-19 Covid-19 – Έκθεση ΠΟΥ: Η πανδημία θα μπορούσε να μην είχε συμβεί

Covid-19 – Έκθεση ΠΟΥ: Η πανδημία θα μπορούσε να μην είχε συμβεί

0
pandemia
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έκθεση ομάδας του ΠΟΥ δείχνει ότι η πανδημία λόγω Covid-19 θα μπορούσε να μην είχε συμβεί! Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα πυροδοτεί τεράστιες συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι από τον covid-19 έχουν πεθάνει παγκοσμίως 3,3 εκατ. άνθρωποι. Δεκάδες εκατομμύρια έχουν προσβληθεί, ενώ οι κατά τόπους οικονομίες καταρρέουν.

Το Τσέρνομπιλ του 21ου αιώνα

Η έκθεσή τους που φιλοξενείται στην εγκυρότατη έκδοση Lancet παραλληλίζει την πανδημία με το Τσέρνομπιλ. Η ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα του ΠΟΥ ζητεί να γίνουν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης. “Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί” δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρόεδρος της επιτροπής  Η έκθεση εγκαλεί τις πολιτικές ηγεσίες ότι υπο-εκτίμησαν το πρόβλημα. “Η κατάσταση οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση” επισημαίνουν. Μετά από οκτώ μήνες ενδελεχούς ΑΝΘεξέτασης όλων των δεδομένων και παραμέτρων έως την τελική σύνταξη της έκθεσης, είναι σαφείς. Πρόκειται για “συνδυασμό κακών στρατηγικών επιλογών. Έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός”. Η έξαρση της πανδημίας οφείλεται σε αυτό “το τοξικό κοκτέιλ που της επέτρεψε να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση“.

Το στοίχημα χάθηκε τον περυσινό Φεβρουάριο

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν “ένας χαμένος μήνας”. Τότε πολλές χώρες θα μπορούσαν να είχαν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. “Καθυστερήσεις, δισταγμοί και άρνηση” επέτρεψαν στη επιδημία να εξαπλωθεί, καταλήγει η έκθεση των ειδικών. Οι ειδικοί συστήνουν στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μεταρρυθμίσεις. Με στόχο την αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος προετοιμασίας, προειδοποίησης και αντιμετώπισης των πανδημιών.

HOSPITAL
Εικόνα: UNSPLASH/Natanael Melchor

Τι μέτρα προτείνονται

Προτείνονται ως μέτρα η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Απειλών. Επίσης, η εφαρμογή ενός νέου παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης που θα βασίζεται “σε πλήρη διαφάνεια”. Το σύστημα αυτό θα δώσει στον ΠΟΥ τη δυνατότητα να δημοσιεύει αμέσως πληροφορίες για επιδημίες που ενδέχεται να εξαπλωθούν και να γίνουν πανδημίες, χωρίς να ζητεί την έγκριση των χωρών. Η επιτροπή καλεί τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν περισσότερες από 2 δισ. δόσεις εμβολίων έως τα μέσα του 2022. Εκ των οποίων τουλάχιστον 1 δισ. έως το Σεπτέμβριο, σε 92 χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα. Παράλληλα ο ΠΟΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα πρέπει να καλέσουν τις κυβερνήσεις και τις φαρμακοβιομηχανίες. Θα πρέπει να προχωρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία εθελοντικής άρσης των πατεντών των εμβολίων. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή τους μέσω μεταφοράς της τεχνογνωσίας και σε άλλες χώρες. “Αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε τρεις μήνες, τότε θα πρέπει να αρθούν αμέσως οι πατέντες των εμβολίων” τόνισε η Κλαρκ.

Σκληρή αλήθεια ή μετατόπιση ευθυνών;

Η επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους και αποτελείται από 13 ειδικούς. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ο ΠΟΥ δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που τη διαχειρίζεται. Οι ΗΠΑ τον εγκαλούν ότι ήταν ιδιαίτερα επιεικής απέναντι στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός.Η Κίνα δέχεται επικρίσεις επειδή προσπάθησε να αποκρύψει την επιδημία. Η επιτροπή εκτιμά ότι ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη στις 22 Ιανουαρίου 2020. Από εκεί και πέρα η ευθύνη βαρύνει τα κράτη. “Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες καθυστερήσεις στην Κίνα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις παντού” αναφέρει η Έλεν Κλαρκ, συμπρόεδρος της επιτροπής. Για την ιστορία ο ΠΟΥ κήρυξε την κατάσταση σε πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here