Αρχική COVID-19 Προς αναβολή οδεύει το άνοιγμα λιανεμπορίου

Προς αναβολή οδεύει το άνοιγμα λιανεμπορίου

0
αγορά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προς αναβολή φαίνεται να οδεύει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μετά την χθεσινή εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και την συνεχιζόμενη ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ Αττικής, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, να εμφανίζεται μάλιστα επιφυλακτική υπογραμμίζοντας πως “δεν είναι επί της παρούσης αυτή η συζήτηση”. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης τονίζει ότι το άνοιγμα της αγοράς θα αναβληθεί, “αν η πανδημία καλπάζει”.

Η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Διανύουμε την δυσκολότερη εβδομάδα, καθώς τα κρούσματα χθες ξεπέρασαν τα 3.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξεύθηκε στα ύψη.

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και λαμβάνοντας υπόψιν της τα αυξημένα επιδημιολογικά φορτία.

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων», δήλωσε.

«Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», εξήγησε στην συνέχεια.

Η πίεση στα νοσοκομεία Αττικής είναι ασφυκτική και η κατάσταση που επικρατεί εφιαλτική. Η παροχή κλινών και γιατρών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία καθίσταται αναγκαία.

Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε η Πελώνη, αναφερόμενη στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, σχετικά με την φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και το ερώτημα για το εάν θα πραγματοποιηθεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά ότι δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Άδωνις: “Αν η πανδημία καλπάζει, αναβάλλεται το άνοιγμα αγοράς”

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς, υπογραμμίζοντας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3:«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται». Ενώ, μάλιστα τόνισε ότι το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Προτιμότερο να ανοίξει η αγορά στις 29 Μαρτίου

Στη συνέχεια, αναφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ένα ζήτημα που απασχολεί όλο το πανελλήνιο, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος υπογράμμισε: «Θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι γίνονται συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που τα επιδημιολογικά φορτία είναι λιγότερο επιβαρυμένα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.

Πιθανή παράταση του lockdown

Από την πλευρά του ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης εκτιμώντας τις αναλύσεις των λυμάτων δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα», εξήγησε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση