Αρχική COVID-19 Βρετανική μετάλλαξη: Από 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα

Βρετανική μετάλλαξη: Από 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία του κορονοϊού είναι ήδη υπεύθυνη για περισσότερους από 6.500 θανάτους στη χώρα μας, γεγονός που έχει πλήξει την ανθρωπότητα. Και ενώ η διαδικασία του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει και οι πολίτες αναμένουν την μείωση της θνησιμότητας, το νέο παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, εντείνει την αγωνία και προκαλεί αναταραχές.

Σήμερα, έρχεται να προστεθεί μία δυσάρεστη είδηση που αφορά  την μεταδοτικότητα της παραλλαγή του SARS-CoV-2, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι μόνο πολύ υψηλή αλλά είναι και από 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη, σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην British Medical Journal.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από την παραλλαγή του κορονοϊού γνωστή ως B.1.1.7 και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα ο SARS-CoV-2 παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού με ορισμένες από αυτές να έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες παραλλαγές.

«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

Μέχρι στιγμής, η βρετανική μετάλλαξη είναι υπεύθυνη για 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών της Covid-19, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση