Αρχική Διάστημα Έρχεται διαστημικός σταθμός στην σελήνη – Κίνα και Ρωσία τον κατασκευάζουν

Έρχεται διαστημικός σταθμός στην σελήνη – Κίνα και Ρωσία τον κατασκευάζουν

0
pexels brett sayles 1936752
Εικόνα: pexels.com / Brett
Διαφήμιση

Μνημόνιο για την κατασκευή ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού ανακοίνωσαν Κίνα και Ρωσία, για την ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του φεγγαριού.

Χαρακτηριστικά, ο ρωσικός διαστημικός οργανισμός Roscosmos υπέγραψε συμφωνία με την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας για την ανάπτυξη ενός Διεθνούς Επιστημονικού Σεληνιακού Σταθμού, που θα κατασκευαστεί είτε στην επιφάνεια του φεγγαριού είτε σε τροχιά ή γύρω από αυτό.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου δεν αναφέρεται, ενώ μάλιστα μία δήλωση από τα διαστημικά γραφεία και των δύο χωρών αναφέρει ότι θα προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όποια άλλη χώρα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, όπως αναφέρει το Reuters.

Στόχος του Σεληνιακού Σταθμού είναι να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης και της χρήσης του φεγγαριού, ανέφερε δήλωση και από τις δύο υπηρεσίες.

«Η Κίνα και η Ρωσία θα αξιοποιήσουν την συσσωρευμένη εμπειρία τους στη διαστημική επιστήμη, έρευνα και ανάπτυξη και την χρήση διαστημικού εξοπλισμού και διαστημικής τεχνολογίας προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού έναν οδικό χάρτη» ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, ο Τσεν Λαν, αναλυτής που ειδικεύεται στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το έργο ήταν «μεγάλη υπόθεση».

Κίνα και Ρωσία στο διάστημα

Η Κίνα έχει μια σχετικά αργή άνθηση όσο αφορά τον κόσμο της εξερεύνησης του διαστήματος. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο ο ανιχνευτής Chang’e-5 επέστρεψε με επιτυχία από τη σελήνη φέρνοντας μαζί του βράχο και χώμα. Μάλιστα, εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ως μια άλλη απόδειξη της αυξανόμενης ικανότητας της χώρας στο διάστημα.

Από την άλλη η Ρωσία, η οποία πρωτοστάτησε στην εξερεύνηση του διαστήματος, έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι μάλιστα, έχασε το μονοπώλιό του για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την επιτυχή κυκλοφορία του SpaceX.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για επιστροφή στο φεγγάρι έως το 2024.

Πηγή: bbc.com, Reuters

Διαφήμιση