Αρχική COVID-19 Γιατί έχει ξεφύγει η πανδημία – Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

Γιατί έχει ξεφύγει η πανδημία – Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ακριβώς ένα χρόνο μετά από την λήψη των πρώτων μέτρων COVID-19 στις 22 Μαρτίου 2020, στις 22 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία, τόνισε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Μ. Παγώνη: «2.600 κρούσματα μέσα στη βδομάδα»

Τα νέα δεν φαίνεται να είναι ευχάριστα από το μέτωπο των κρουσμάτων. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ «θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα.

Τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000.

Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600. Και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση».

Η κ.Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.

Μ. Δερμιτζάκης: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά»

Τους λόγους για τους οποίους έχει ξεφύγει η πανδημία στην χώρα μας εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα, τονίζει στο MEGA. Το μοντέλο δεν δουλεύει».

Όπως υποστήριξε η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά, είπε.

Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση».

Το μοντέλο αποσυμπίεσης

Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων. Αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Ο κ.Δερμιτζάκης πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα. Αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον. Που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

«Άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο»

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο. Όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκια έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη.

Αυτά δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο. Και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.

Δύσκολη η άρση του lockdown

Ωστόσο, την άποψη ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η επέκταση του lockdown εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ στην πρωινή ενημερωτική του ΑΝΤ1

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων.

Τα Covid-free ελληνικά νησιά

Μόνο τα δύο νησιά Ψέριμος και Τέλενδος, είναι τα μοναδικά νησιά της Δωδεκανήσου κάτω των 1.000 ατόμων που δεν έγιναν ακόμη οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται να μεταβεί επιτόπου στα δύο νησιά κλιμάκιο που θα εμβολιάσει του κατοίκους που το επιθυμούν.

Δεκαοκτώ είναι πλέον τα Covid-free νησιά στη χώρα, όπου οι κάτοικοι είναι εμβολιασμένοι.

Έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα 10 νησιά όπου έχει γίνει η πρώτη δόση είναι όλα κάτω των 1.000 κατοίκων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα λάβουν και τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με τα νησιά έως 3.500 κατοίκους. Και μετά τα νησιά άνω των 3.500 κατοίκων.

Νησιά που έχει γίνει η 1η δόση

  • Χάλκη
  • Λειψοί
  • Οθωνοί
  • Τήλος
  • Αρκοί
  • Μαθράκι
  • Γαύδος
  • Νίσυρος
  • Αγαθονήσι
  • Ερεικούσσα

Νησιά που έχει πραγματοποιηθεί και η 2η δόση

  • Καστελλόριζο
  • Μεγανήσι
  • Οινούσσες
  • Φούρνοι
  • Κάλαμος
  • Ψαρά
  • Θύμαινα
  • Κάστος

 

 

 

Διαφήμιση