Αρχική Ανακύκλωση Μαζικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος από τους Έλληνες τεχνικούς

Μαζικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος από τους Έλληνες τεχνικούς

0
απορρίμματα
Διαφήμιση
Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια των τεχνικών έργων, ήταν το θέμα του ηλεκτρονικού εργαστηρίου που οργάνωσε για τα μέλη της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), συμβάλλοντας στην κοινή παγκόσμια προσπάθεια απορρύπανσης του πλανήτη. 
Στο εργαστήριο με θέμα «Επαγγελματική Κατάρτιση Εργαζομένων στην Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων», που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου του 2021, δήλωσαν συμμετοχή εκατοντάδες εργαζόμενοι αποδεικνύοντας την ευαισθησία του κλάδου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Μεγάλη η σημασία κατάρτισης σε θέματα περιβάλλοντος

Αρχικά, ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, παρουσίασε την ταυτότητα της Ομοσπονδίας, τους κεντρικούς στόχους του έργου και την υψηλή προστιθέμενη αξία που έχει για τους ωφελούμενους η Κατάρτιση και Πιστοποίηση στα θέματα Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Αποβλήτων.

Οι καθυστερήσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικά δημιουργούν προβλήματα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αχαΐας, ο οποίος έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ζητήματα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά και έγινε αναφορά στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έπειτα αναφέρθηκε και στα ισχυρά παραγωγικά και αναπτυξιακά αντισταθμιστικά έργα που πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία που λέει «να γίνει το έργο αλλά μακριά από τη δική μου αυλή». Τέλος όρισε ως βασικό συστατικό επιτυχίας οποιασδήποτε πολιτικής και δράσης τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Η κυκλική οικονομία πρέπει να τονωθεί

Έπειτα, ακολούθησε διάλεξη του Ντένη Σαρηγιάννη, Καθηγητή ΑΠΘ και Διευθυντή του Τομέα Τεχνολογιών και Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος τεκμηρίωσε με επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα ότι η Ελλάδα υπολείπεται του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, στα ζητήματα της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενώ, παρακάτω, ανέλυσε τις στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξουμε ως χώρα έτσι ώστε να τονώσουμε την κυκλική οικονομία αλλά και την υποχρέωσή μας να δούμε με προσοχή τα θέματα δημόσιας υγείας πέραν της διαχείρισης φυσικών πόρων και του περιορισμού των ρύπων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η αποφυγή δημιουργίας αποβλήτων και επομένως η παραγωγή προϊόντων που δεν θα είναι πεπερασμένης διάρκειας ζωής, ενώ έθεσε και τα ζητήματα του αστικού μεταβολισμού της ενέργειας και της μάζας.

Μάλιστα υποστήριξε ότι όλα τα ζητήματα σε επίπεδο διαχείρισης της κυκλικής οικονομίας αλλά και σε επίπεδο θεσμικών θεμάτων, πρέπει να γίνονται με τρόπο τυπικό και αποτελεσματικό, κάτι το οποίο είναι εφικτό μόνο με την ένταξη του συνόλου του πληθυσμού, και ειδικά εκείνων που έχουν ιδιαίτερη ενασχόληση με συγκεκριμένους και εξειδικευμένους τομείς, σε αυτή τη διαδικασία.

Λεπτομέρειες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα αντικείμενα της κατάρτισης και πιστοποίησης των εργαζομένων που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΟΣΕΤΕΕ έδωσαν οι Στέφανος Τσιάκας  , Υπεύθυνος Έργου και Κωνσταντίνος Ρουσσάκης, Διευθυντής Κατάρτισης της αναδόχου Κοινοπραξίας «Σαρωνίς», οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις που έθεσαν οι συμμετέχοντες.

Η ευρεία προβολή της εκδήλωσης, η πληρότητα των τοποθετήσεων των διακεκριμένων ομιλητών, η αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος και των στόχων του και ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων συνετέλεσαν στην επίτευξη των στόχων δημοσιότητας αλλά και των στόχων πραγματοποίησης του Εργαστηρίου.

Διαφήμιση