Αρχική Υγεία - Διατροφή Επιχειρήματα υπέρ και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Επιχειρήματα υπέρ και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Τα εμβόλια αποτελούν ιστορικά ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία που η επιστήμη της Ιατρικής χρησιμοποίησε για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων. Ιστορικά λόγω της χρήσης εμβολίων κατέστη δυνατή η εξάλειψη νόσων που προκαλούσαν σοβαρές επιδημίες κατά το παρελθόν όπως είναι η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα.

Η αρχή της ανοσοποίησης βασίστηκε στην χορήγηση του παθογόνου μικροοργανισμού σε εξασθενημένη μορφή και σε μικρή ποσότητα ικανή να προκαλέσει έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων χωρίς ωστόσο να οδηγεί στην πυροδότηση νόσου. Ωστόσο τα σύγχρονα εμβόλια απέχουν από τo εμβόλιo που για πρώτη φορά ο Έντουαρντ Τζένερ το 1796 χορήγησε σε 13χρονο αγόρι για να το προστατεύσει από τον ιό της ευλογιάς.

Εμβόλια: Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα

Σε αντίθεση με το εμβόλιο του Τζένερ, τα περισσότερα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα περιλαμβάνουν μόνο μικρά συστατικά μικροβίων όπως οι πρωτεΐνες τους και όχι ολόκληρο τον ιό ή τα βακτήρια ενώ για να επιτευχθεί ανοσοαπόκριση αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει το άτομο από την ασθένεια έναντι της οποίας εμβολιάζεται, χρησιμοποιούνται ανοσοενισχυτικές ουσίες και πρόσθετα. Ακόμη όμως και αυτές οι πρακτικές θεωρούνται παρωχημένες από μερίδα εταιρειών που προκρίνουν προσφάτως την έκφραση πρωτεϊνών με μεταγραφή και μετάφραση από DNA ή RNA του παθογόνου μικροοργανισμού (π.χ. DNA εμβόλια).

Εμβόλια παραδοσιακής τεχνολογίας

Τα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα του παθογόνου οργανισμού, τα οποία εισερχόμενα στο αίμα προκαλούν έντονη ανοσοποιητική απάντηση, χωρίς να προκαλούν νόσο.

RNA DNA εμβόλια

Τα εμβόλια αυτά αποτελούν νέο τύπο εμβολίου και περιέχουν DNA RNA που κωδικοποιούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) από ένα παθογόνο και απορροφώνται από το ανθρώπινο κύτταρο. Στη συνέχεια τα κύτταρα έρχονται σε θέση να κατασκευάσουν ιικό αντιγόνο χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές πληροφορίες. Το αντιγόνο στη συνέχεια προκαλεί την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή ανοσίας.

Ένα εμβόλιο δεν προστατεύει τον εμβολιαζόμενο στο 100%. Σε τυπικές περιπτώσεις, σημαντικό για να προστατευτεί απόλυτα 100% ο εμβολιαζόμενος είναι και οι συνάνθρωποί του να έχουν προστατευτικά αντισώματα από φυσική νόσηση ή εμβολιασμό πάνω από 65%.

Πρέπει τα εμβόλια να είναι υποχρεωτικά;

Υποχρεωτικά εμβόλια είναι ιατρικές πράξεις που γίνονται ενάντια στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου με χρήση βίας. Η βία μπορεί να είναι σωματική αλλά και ψυχολογική όταν επιχειρείται ψυχολογικός εξαναγκασμός του ανθρώπου προς την κατεύθυνση της τέλεσης ενός εμβολίου με τη μορφή προστίμων, ποινών φυλάκισης ή ηθικού στιγματισμού για τον αρνητή.

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα: Βασικά επιχειρήματα υπέρ

  • Ιστορικά λόγω της χρήσης εμβολίων κατέστη δυνατή η εξάλειψη νόσων που προκαλούσαν σοβαρές επιδημίες κατά το παρελθόν όπως είναι η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα. Κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και μετά εξαφανίστηκαν νοσήματα που ταλάνισαν την ανθρωπότητα από νηπιακή ηλικία. Σύμφωνα με ορισμένους είναι εξαιρετικά εγκληματικό και αξιόποινο, όταν αμφισβητείται η ωφέλεια των εμβολιασμών.
  • Oι μεταναστευτικές ροές, η κλιματική αλλαγή, τα ταξίδια, οδηγούν σε αύξηση της επίπτωσης επικίνδυνων μολυσματικών νοσημάτων και δημιουργίας έκτακτων συνθηκών. Πολλοί πολίτες επηρεάζονται από θρησκευτικές προκαταλήψεις και αντιεμβολιαστικά κινήματα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποσοστά μη συμμόρφωσης που υπερβαίνουν τον συνήθη στόχο του καθολικού εμβολιασμού σε επίπεδα άνω του 65%. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να ρισκάρει την διάδοση των νοσημάτων αυτών και να επιτρέψει να εμφανιστούν θάνατοι και αναπηρίες. Επομένως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι επιβαλλόμενος.
  • Αρκετοί πολίτες είναι ασυνείδητοι. Δεν τους ενδιαφέρει η υγεία τους. Καπνίζουν καταναλώνουν αλκοόλ οδηγούν με υψηλή ταχύτητα. Γιατί να διακινδυνεύσουν την ζωή των υπολοίπων; Το κράτος οφείλει με ποινές και πρόστιμα να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν για να παρακαμφθεί η επικίνδυνη αμέλειά τους. Οι αρνητές του εμβολιασμού για ορισμένους αποτελούν επικίνδυνους κακοποιούς.

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα: Βασικά επιχειρήματα κατά

  • Τα περισσότερα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα διαφέρουν από το εμβόλιο του Έντουαρντ Τζένερ (1796) διότι χρησιμοποιούνται ανοσοενισχυτικές ουσίες και πρόσθετα. Μόνο στα πλαίσια του προγράμματος αποζημίωσης για τραυματισμούς από εμβόλια στις ΗΠΑ έχουν καταβληθεί από το 1988 πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε πολίτες που δικαιώθηκαν νομικά (abc7ny.com). Σήμερα προκρίνονται τεχνολογίες διείσδυσης στο ανθρώπινο κύτταρο με άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η βιοχημική γενετική τροποποίηση του ανθρώπου μέσα από εμβόλια, φάρμακα, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές-τεχνολογικές εφαρμογές, γενετική μηχανική, δίνει στις σύγχρονες δομές εξουσίας την δυνατότητα να μετασχηματίζουν το γενετικό υλικό, την βιοχημική δομή και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, δυνατότητες που οι πιο αιμοσταγείς αρχομανείς του παρελθόντος θα ζήλευαν! Είναι επικίνδυνο να ομιλούμε σήμερα για υποχρεωτικότητα σε ιατρικές πράξεις.
  • Η υποχρεωτικότητα αναστέλλει διαδικασίες έρευνας και βελτιστοποίησης για την βιομηχανία εξασφαλίζοντάς την με σίγουρες πωλήσεις.
  • Καταλύεται η αρχή της αυτοδιάθεσης. Προτάσσονται παράλογες αιτιάσεις για δήθεν υπερβολικό επηρεασμό των ανθρώπων από αντιεμβολιαστικά κινήματα ή θεολογικές δοξασίες. Το εμβόλιο δεν έχει σχέση με συνήθη πάθη όπως κάπνισμα, ταχύτητα, φαγητό που συσκοτίζουν την κρίση των πολιτών. Ως διαδικασία είναι αρκετά ψυχρή ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να αποφασίσει όσο γίνεται πιο αμερόληπτα. Εάν ένα εμβόλιο απορριφθεί σε σημαντικό ποσοστό από τους ανθρώπους, αυτό αποτελεί πρόβλημα της εταιρείας παραγωγής του εμβολίου που παράγει ύποπτα ή αναξιόπιστα προϊόντα και όχι του αρνητή του εμβολίου.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση