Αρχική Υγεία - Διατροφή Ασθένειες που… “έσβησαν” λόγω των εμβολίων

Ασθένειες που… “έσβησαν” λόγω των εμβολίων

0
εμβόλια - ασθένειες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Η αναμονή για τα σωτήρια εμβόλια κατά του κορονοϊού από όλο τον πλανήτη δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Το αντίθετο αναφέρουν επιστήμονες, τονίζοντας ότι χάρη στα εμβόλια έχουν μειωθεί δραματικά περιστατικά θανατηφόρων ασθενειών ενώ έχουν εξαλειφθεί ασθένειες που ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια.

Ακολουθούν κάποιες ασθένειες που σχεδόν… έσβησαν μετά την εμφάνιση των εμβολίων. Και λέμε σχεδόν, καθώς μία έξαρση είναι πάντα ένας σοβαρός κίνδυνος που υποβόσκει.

Πολιομυελίτιδα

Ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να εισβάλει στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ενός μολυσμένου ατόμου, προκαλώντας του παράλυση. Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με εμβολιασμό και η συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου κράτησε αυτήν τη χώρα μακριά από τη νόσο. Όμως, η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή σε ορισμένες άλλες υποανάπτυκτες χώρες. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων, από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων και ύδατος.

Τέτανος

Ο τέτανος προκαλεί επώδυνη μυϊκή δυσκαμψία και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σήμερα, το εμβόλιο τετάνου είναι μέρος ενός εμβολίου κατά της νόσου που ονομάζεται DTaP, το οποίο παρέχει προστασία έναντι του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη (κοκκύτης).

Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)

Η παρωτίτιδα είναι οξεία ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της παρωτίτιδας. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων της αναπνοής ή με την άμεση επαφή με το μολυσμένο άτομο. Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, μυικό πόνο, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης. Στη συνέχεια, ακολουθεί συνήθως επίπονη διόγκωση μίας ή και των δύο παρωτίδων (σιελογόνοι αδένες). Επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν μηνιγγίτιδα (15%), παγκρεατίτιδα (4%), μόνιμη κώφωση και φλεγμονή των όρχεων, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε στειρότητα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου το περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών τους, συχνά σε συνδυασμό με την ιλαρά, την ερυθρά και την ανεμοβλογιά.

Ηπατίτιδα Β

Γνωρίζατε ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 780.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από επιπλοκές στην ηπατίτιδα Β; Η ηπατίτιδα Β εξαπλώνεται μέσω αίματος ή άλλων σωματικών υγρών. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μωρά, καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να εξαπλωθεί από μια μολυσμένη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση. Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται και όλα τα μωρά πρέπει να εμβολιάζονται.

Ηπατίτιδα Α

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α αναπτύχθηκε το 1995 και έκτοτε έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ηπατίτιδα Α είναι μια μεταδοτική ηπατική νόσος και μεταδίδεται μέσω επαφής από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού.

Eρυθρά

Η ερυθρά εξαπλώνεται με βήχα και φτέρνισμα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για μια έγκυο γυναίκα και το αναπτυσσόμενο μωρό της. Εάν μια μη εμβολιασμένη έγκυος γυναίκα μολυνθεί με ερυθρά, μπορεί να έχει αποβολή ή το μωρό θα μπορούσε να πεθάνει αμέσως μετά τη γέννηση.

Αιμόφιλος της γρίπης

Το Hib (ή το επίσημο όνομά του, Haemophilus influenzae type b) δεν είναι τόσο γνωστό όσο μερικές από τις άλλες ασθένειες, χάρη στα εμβόλια. Το Hib μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού και να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή ακόμη και θάνατο. Πριν από το εμβόλιο, πάνω από 20.000 παιδιά μολύνονταν κάθε χρόνο.

Ιλαρά

Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για μικρά παιδιά. Η μετάδοσή της γίνεται αερογενώς και με σταγονίδια. Υπάρχει ακόμη σε υποανάπτυκτες χώρες.

Κοκκύτης

Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα μωρά. Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο, βίαιο βήχα, κάτι που συχνά δυσκολεύει την αναπνοή. Στα μωρά, αυτή η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή παύσεις στην αναπνοή χωρίς καθόλου βήχα. Ο κοκκύτης μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το βήχα από τους ασθενείς και (πολύ σπάνια) έμμεσα με πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα.

Πνευμονιοκοκκική νόσος

Αυτή η ασθένεια προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται Streptococcus pneumoniae. Προκαλεί λοιμώξεις του αυτιού, λοιμώξεις του κόλπου, πνευμονία, ακόμη και μηνιγγίτιδα, καθιστώντας την πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά. Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με την κοντινή επαφή και συνεύρεση με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι ενήλικες άνω  των 65 ετών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν.

Ευλογιά

Επιδημίες ευλογιάς εμφανίζονταν επί χιλιάδες χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο σήμερα, μετά από μια παγκόσμια, επιτυχημένη εκστρατεία (με στόχο την οριστική εξαφάνιση της ασθένειας από ολόκληρο το πλανήτη) μέσω ενός προγράμματος μαζικών και εντατικών εμβολιασμών, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ασθένεια έχει εξαλειφθεί παντού.

Διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει ένα παχύ κάλυμμα στο πίσω μέρος της μύτης ή του λαιμού που καθιστά δύσκολη την αναπνοή ή την κατάποση. Η διφθερίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Ροταϊός

Ο ροταϊός είναι μεταδοτικός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια, συχνά με έμετο, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Τα παιδιά μπορούν να αφυδατωθούν σοβαρά από την ασθένεια και πρέπει να νοσηλευτούν. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο αποτελείται από ζωντανούς εξασθενισμένους ιούς, ο οποίοι μιμούνται την φυσιολογική λοίμωξη χωρίς να προκαλούν γαστρεντερίτιδα.

Πηγές: cdc.gov

Διαφήμιση