Αρχική COVID-19 Covid-19: Μπορεί να πυροδοτήσει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης -Πως αντιμετωπίζεται

Covid-19: Μπορεί να πυροδοτήσει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης -Πως αντιμετωπίζεται

0
Κόπωση
Διαφήμιση

Ο ιός COVID-19 έχει εισέλθει σήμερα στην φάση του ενεργού πολλαπλασιασμού στις ανθρώπινες κοινότητες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή, το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα, τα μολυσμένα αντικείμενα και γνωρίζουμε σήμερα ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ασυμπτωματική φορεία ή ήπια ασθένεια με πυρετό βήχα θωρακικό άλγος δυσχέρεια αναπνοής, η οποία στις περιπτώσεις χωρίς σοβαρές επιπλοκές, λύεται εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων.  

Μερικοί ωστόσο ασθενείς με COVID-19 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα στα οποία προεξάρχει η κόπωση και η εξασθένηση εβδομάδες έως μήνες αργότερα. Αυτό αφορά και νέους ανθρώπους χωρίς χρόνια νοσήματα μετά την αρνητικοποίηση του αρχικού τεστ για τον ιό. Σύμφωνα με αρχικές μελέτες δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της ασθένειας (ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, διασωλήνωσης ή έντονα συμπτώματα) και του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης μετά την λοίμωξη από COVID-19. Το γυναικείο φύλο και τα άτομα με προϋπάρχουσα διάγνωση κατάθλιψης ή άγχος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου προσβολής από το σύνδρομο.

Πως εξελίσσεται και ποια τα συμπτώματα

Η κόπωση από τον ιό μπορεί να εξελιχτεί προοδευτικά σε χρόνιο σύνδρομο κόπωσης με δυσχέρεια συγκέντρωσης, μυοσκελετικά άλγη, εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, αδιαθεσία μετά την άσκηση που επιμένουν επί πάνω από 6 μήνες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων που διαρκούν ημέρες ή και εβδομάδες μετά από μικρού εύρους σωματική ή πνευματική άσκηση 12 έως 48 ώρες μετά τη δραστηριότητα, αφορά τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κόπωσης μετά την προσβολή από τον ιό covid 19 και προσομοιάζουν με ανάλογα σύνδρομα που στην κλινική πράξη συναντώνται και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις με χαρακτηριστική εκπρόσωπο την λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Πως θα το αντιμετωπίσετε

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που νοσήσατε από τον κορονοιό covid19 και αντιμετωπίζετε εβδομάδες μετά την αποδρομή της ίωσης, πρόβλημα χρόνιας κόπωσης:

  • Αποφύγετε παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα (ζεστό περιβάλλον, παρατεταμένη κατάκλιση, υπερβολική κόπωση, ανεπαρκής πρόσληψη υγρών)  
  • Να αποφεύγετε την πνευματική και μυϊκή υπερκόπωση. Εάν έχετε επιφορτιστεί με συγκεκριμένο εργασιακό φόρτο, επιλέξτε να μην δουλέψτε συνεχόμενα αλλά  διαιρέστε το εργασιακό σας πλάνο σε πολλά μικρότερα με επιμέρους εργασιακούς στόχους, επιμηκύνοντας ιδανικά τους χρόνους περαίωσης του τελικού συνολικού στόχου. Κάντε διαλείμματα μετά την ολοκλήρωση κάθε επιμέρους εργασιακού στόχου.
  • Φροντίστε για την ποιότητα του ύπνου σας με σωστό στρώμα και καλό, ήρεμο περιβάλλον ύπνου. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ανάκτηση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων. Το ηλιακό φως κατά την ημέρα και η φυσική συσκότιση κατά τη νύχτα, συγχρονίζουν και βελτιστοποιούν τους βιολογικούς κύκλους του ανθρώπου μέσω της έκκρισης ποικίλων ορμονών  που συγχρονίζονται με το φως. Άνθρωποι που κάνουν τη νύχτα ημέρα ή δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες αναμένεται να παρουσιάσουν διαταραχές στον κύκλο εκκένωσης-ανατροφοδότησης των κυτταρικών αποθηκών με ενέργεια. Υιοθετήστε ένα  ωράριο εγρήγορσης ύπνου που να ακολουθεί κατά το δυνατόν τις ώρες της φυσικής συσκότισης και ηλιοφάνειας, περπατήστε το πρωί υπό το φως του ήλιου, χαμηλώστε τα φώτα μετά το σούρουπο.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα, τοξικές ουσίες και περιβαλλοντικούς ρύπους: Τροφοδοτήστε τα κύτταρά σας με επάρκεια οξυγόνου για να κάνουν απρόσκοπτα τις μεταβολικές τους αντιδράσεις και αποφύγετε φάρμακα ναρκωτικά χημικές ουσίες καυσαέρια που αυξάνουν τη συγκέντρωση τοξινών στο σώμα. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ. 
  • Προτιμήστε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα ιδιαίτερα προϊόντα της Μεσογείου. 
  •  Αποφύγετε τις καταστάσεις stress. H πολύωρη παρακολούθηση των εικόνων τρόμου που προβάλλουν διαδίκτυο και τηλεόραση σε απευθείας σύνδεση με τις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αποκατάσταση των ενεργειακών σας αποθηκών. Βρείτε δραστηριότητες που σας προκαλούν θετικά συναισθήματα, συναισθηματική και αισθητική απόλαυση. 
  • Μην αμελήστε τη σωστή παθολογική σας εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας θα δοθεί ειδική θεραπεία και θα αποκλειστούν σπάνια νοσήματα που προκαλούνται από τον κορονοιό και συμβάλλουν στην κόπωση όπως η μυοκαρδίτιδα ή συμπαρομαρτούντα χρόνια νοσήματα που συντελούν στην κόπωση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση