Αρχική Special Topics Σήμερα η Σύζευξη Δία – Κρόνου στον Υδροχόο: Πώς και πότε είναι...

Σήμερα η Σύζευξη Δία – Κρόνου στον Υδροχόο: Πώς και πότε είναι ορατή -Τι σηματοδοτεί για την εποχή του Υδροχόου

0
το αστέρι της Βηθλεέμ
Εικόνα: pixabay/mskathrynne
Διαφήμιση

Το 2020 κλείνει με ένα σπουδαίο αστρονομικό φαινόμενο, που έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον τόσο της αστρονομίας, όσο και της αστρολογίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη μέρα μιας πολύ δύσκολης, ομολογουμένως, χρονιάς.

Πρόκειται για την Μεγάλη Σύζευξη των δύο γιγαντιαίων πλανητών του Δία και του Κρόνου, στην πιο κοντινή απόσταση που θα βρεθούν μετά από σχεδόν 800 χρόνια και θα λάμψει στον ουρανό, όπως έλαμψε 2000 χρόνια πριν το αστέρι των Χριστουγέννων.

Το σπουδαίο αυτό φαινόμενο θα λάβει χώρα απόψε, δίνοντας στον ουρανό μια πραγματικά λαμπρή λάμψη και θα είναι ορατό από κάθε σημείο του πλανήτη. Για να το απολαύσουμε αρκεί να  κοιτάξουμε νοτιοδυτικά στον ουρανό 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.

Είναι η σύζευξη που -όπως λένε οι αστρολόγοι -σηματοδοτεί την έναρξης μίας νέας εποχής; Έχει την δύναμη να επηρεάσει τη ζωή μας; Και αν ναι, πώς και πόσο θα την επηρεάσει;

 Το φαινόμενο τη σύζευξης

Το φαινόμενο της σύζευξης των δύο πλανητών, του Δία και του Κρόνου, συμβαίνει περίπου κάθε 20 χρόνια. Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή σύζευξη είναι ότι, η συγκεκριμένη πλανητική ευθυγράμμιση δηλαδή, η συνάντηση του Κρόνου και του Δία, σε τόσο κοντινό σημείο έγινε ξανά ορατή βραδινή ώρα τις 4 Μαρτίου του 1226, δηλαδή πριν από περίπου 800 χρόνια! Και τότε έδωσε τροφή στη θεωρία ότι παρόμοιο φαινόμενο ενδεχομένως να συνέβη το βράδυ της Γέννησης του Χριστού. Οι δύο πλανήτες βρέθηκαν ξανά σε τόσο κοντινή απόσταση στις 16 Ιουλίου 1623, αλλά τότε δεν ήταν ορατοί λόγω της κοντινής τους θέσης στον ήλιο. Και η επόμενη πρόκειται να συμβεί στις 15 Μαρτίου 2080.

Πρόκειται επομένως για ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο σε επιστημονικό αστρονομικό επίπεδο όσο και σε αστρολογικό.

Πότε και πώς μπορούμε να το δούμε

Τo σπουδαίο αστρονομικό φαινόμενο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η εντυπωσιακή σύνοδος των πλανητών Δία και Κρόνου θα κορυφωθεί στον χειμερινό ουρανό, σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2020, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το φαινόμενο θα είναι ορατό με γυμνό μάτι από τις 5.30-6.00 μ.μ. το απόγευμα σήμερα κοιτώντας τον ορίζοντα νοτιοδυτικά εκεί που δύει ο ήλιος και θα είναι ορατό για αρκετές ημέρες μετά.

Ο δύο πλανήτες , ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους, καθώς προβάλλονται στην ουράνια σφαίρα. Περισσότερο λαμπρός πλανήτης είναι ο Δίας και λιγότερο ο Κρόνος, ο οποίος όμως θα είναι διακριτός λόγω του ελαφρώς κιτρινωπού χρώματός του. Επίσης ξεχωρίζουν στον βραδινό ουρανό γιατί και οι δύο εκπέμπουν σταθερό φως.

Η πορεία δύο πλανητών μέχρι τη σύζευξη

Τις περισσότερες φορές που ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε σύνοδο, διαχωρίζονται περισσότερο από μια μοίρα. Ωστόσο, απόψε θα χωριστούν μόνο με το ένα δέκατο περίπου της μοίρας. «Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για ένα παράξενο φαινόμενο, όμως, φέτος την ίδια μέρα «έχουμε και ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, ότι βρίσκεται ο Ήλιος στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μικρότερη μέρα τον χρόνο, που είναι 9 ώρες 16 λεπτά», ενώ «πολύ κοντά τους δύο πλανήτες, σε μια γωνία 90 μοιρών, ακολουθεί και ο Άρης.

Συγκεκριμένα, ο Δίας με τις ζώνες αερίων μαζί με τους δορυφόρους του Γαλιλαίου, θα συνοδεύεται μεγαλοπρεπώς -και σε ελάχιστη απόσταση- από τον Κρόνο με το γνωστό του σύστημα δακτυλίων.

Το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο πλανητών έκλεινε σταδιακά κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου με μια εξίσου ενδιαφέρουσα πορεία που ακολούθησε από την 1η Νοεμβρίου. Τότε απείχαν 5,1 μοίρες, στις 15 Νοεμβρίου έφτασαν τις 3,8. Συνεχίζοντας, την 1η Δεκεμβρίου, διαχωρίζονται κατά 2,2 μοίρες και έως τις 15 Δεκεμβρίου μειώθηκε η φαινομενική τους ουράνια απόσταση σε μόλις 0,7 μοίρες, για να φτάνουν τελικά στις 0,1 μοίρες και να πετύχουν την πολυαναμενόμενη ουράνια συνάντησή τους στις 21 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται στο planitariokritis.gr.

Οι σύνοδοι πλανητών

Η Γη, η Σελήνη και οι υπόλοιποι πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, το οποίο ονομάζουμε εκλειπτική. Για το λόγο αυτό φαίνονται κάποιες φορές να «συναντιούνται» στον ουρανό.

Η Γη μας, ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε ένα έτος. Οι πιο απομακρυσμένοι πλανήτες χρειάζονται αρκετά μεγαλύτερο χρόνο, με τον Δία να ολοκληρώνει σε περίπου 12 έτη μια περιφορά και τον Κρόνο σχεδόν 30 έτη. Γίνεται επομένως περισσότερο σπάνιες οι μεταξύ τους «συναντήσεις».

Οι δύο γίγαντες πλανήτες ευθυγραμμίζονται κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο και έρχονται σε σύνοδο κάθε 20 χρόνια. Οι επόμενες λοιπόν σύνοδοι Δία – Κρόνου θα πραγματοποιηθούν το 2040 και 2060.

Ιδιαιτερότητα της συνόδου που συμβαίνει σήμερα αποτελεί η μέγιστη προσέγγιση των δύο πλανητών, καθώς θα παρατηρούνται σε απόσταση σχεδόν 0,1ο στον ουρανό.

Γιατί προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

Από επιστημονική αστρονομική άποψη είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο καθώς συμβαίνει σπάνια. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ούτε οι παππούδες μας ούτε και γενιές πριν από αυτούς κατόρθωσαν να το δουν.

Από αστρολογική άποψη παρουσιάζει επίσης  ενδιαφέρον, μιας και οι αστρολόγοι όλου του κόσμου εκτιμούν ότι επειδή ακριβώς φέτος η σύζευξη των δυο πλανητών γυρνάει πάνω στο πρωτοποριακό ζώδιο του αέρα, τον Υδροχόο, θα σημάνει μια μεγάλη μεταβολή στον τρόπο που σκεπτόμαστε. Και αυτό γιατί ωθεί τον ανθρώπινο νου σε επαναστατικές ανακαλύψεις αλλά και πνευματικές αναζητήσεις που άλλοτε έμοιαζαν τουλάχιστον “παράξενες”.

Το αστέρι της Βηθλεέμ

Λόγω του ότι η ημερομηνία της Μεγάλης Σύζευξης βρίσκεται πολύ κοντά με την ημέρα των Χριστουγέννων, πολλοί είναι αυτοί που το συγκρίνουν με το Χριστουγεννιάτικο Αστέρι ή αλλιώς αστέρι της Βηθλεέμ που οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι συμβόλιζε την γέννηση του Ιησού Χρηστού.

Το λεγόμενο αστέρι της Βηθλεέμ το παρατήρησαν οι μάγοι, οι οποίοι ήταν αστρονόμοι της εποχής και γνώριζαν πολύ καλά τα ουράνια φαινόμενα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο βασιλιάς Ηρώδης του συμβουλεύτηκε όταν έφτασαν στα Ιεροσόλυμα.

Καθώς οι γραφές περιγράφουν τον «αστέρα», του προσδίδουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: την «κίνηση» (ὁ ἀστὴρ ὃν εἶδον ἐν τῇ ἀνατολῇ προῆγεν αὐτοὺς) και τη «στάση» πάνω στην ουράνια σφαίρα (ἕως ἐλθὼν ἐστάθη ἐπάνω οὗ ἦν τὸ παιδίον).

Επομένως, το αστρονομικό αντικείμενο που αναζητούμε θα πρέπει να ικανοποιεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Η Μεγάλη Σύζευξη του 1405 στον Υδροχόο

Όταν συνέβη μία ανάλογη Μεγάλη Σύζευξη των δύο πλανητών και πάλι στον Υδροχόο το 1405,αυτή τότε συμβόλιζε το τέλος των Σκοτεινών Εποχών της Ευρώπης και την αρχή της Αναγέννησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020 ήταν ένας μάλλον “σκοτεινός” χρόνος, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο καλά πράγματα για το μέλλον. Κάπως έτσι ερμηνεύουν οι αστρολόγοι τις επιδράσεις που αναμένεται να φέρει το κοσμικό αυτό γεγονός στην ανθρωπότητα και ως εκ τούτων μοιάζουν μάλλον ενθουσιασμένοι για το σπουδαίο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα απόψε, 21 Δεκεμβρίου 2020.

Η Εποχή του Υδροχόου

Πολλοί σηματοδοτούν αυτήν την πολύ ξεχωριστή συνάντηση στον ουρανό ως την αρχή της Εποχής του Υδροχόου. Οι αστρολόγοι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στα 200 τελευταία χρόνια που η σύζευξη Δία και Κρόνου θα συμβεί σε ζώδιο του αέρα. Ανάλογες “συναντήσεις” των δύο αυτών πλανητών που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν ήταν σε ζώδια της γης με συνέπεια να μας κρατούν στις γήινες συχνότητες, επικεντρωμένους στον υλισμό και την πρακτική πλευρά της ζωής.

Για τα επόμενα 150 χρόνια, όλες οι Μεγάλες Συζεύξεις θα συμβούν σε ζώδια του αέρα (Υδροχόος, Δίδυμοι και Ζυγός), προωθώντας την καινοτομία, την επινοητικότητα και τις πνευματικές αναζητήσεις.

Η έναρξη μιας νέας εποχής

Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής. Αυτή η αλλαγή ξεκινάει από το ζώδιο του Υδροχόου, τον ηγέτη των τεχνολογικών εξελίξεων και τον εμπνευστή της διανόησης  χωρίς περιορισμούς.

Είναι μια εποχή που θα μας ενθαρρύνει να επεκτείνουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας. Η ενέργειά του θα εμβαθύνει και θα μεγεθύνει την επιθυμία του Κρόνου να είμαστε πιο υπεύθυνοι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προχωράμε στην καινοτομία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Μαζί ο Δίας και ο Κρόνος θα απαιτήσουν για την ανθρωπότητα ίση μεταχείριση και σεβασμό για την Μητέρα Γη.

Μια μεγάλη ευκαιρία

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα Shereen Campbell,  (Horoscope.com), όλοι θα βιώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του μεγάλου αστρολογικού γεγονότος. Ωστόσο, όσοι ανήκουν στα ζώδια Ταύρος, Λέων, Σκορπιός και Υδροχόος θα αισθανθούν περισσότερο την ενέργειά του.

Επίσης είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε χωρίς περιορισμούς και να δοκιμάσουμε κάτι νέο στη ζωή μας. Η σύζευξη αυτή από το ζώδιο του Υδροχόου αναμένεται να επιδράσει σημαντικά την εξερεύνηση του διαστήματος,  την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, την ανάπτυξη των ανθρωπιστικών ιδεωδών, της ρομποτικής, των αερομεταφορών, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, των υπολογιστών και βεβαίως του διαδικτύου.

Τι σηματοδοτεί για την επόμενη ημέρα

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στον πλανήτη μας άνοιξε με την είσοδο του Κρόνου στις 17/12 και του Δία στις 19/12 στο ζώδιο του Υδροχόου, τονίζει η αστρολόγος  Άση Μπήλιου. Ο Δίας θα παραμείνει στον Υδροχόο από τις 19/12/20 μέχρι τις 28/12/21, με ένα μικρό διάλειμμα από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου που θα περάσει στους Ιχθύς. Ο Κρόνος θα παραμείνει στον Υδροχόο από 17/12/20 μέχρι τις 6/3/23. Αυτή η δεκαετία καλώς ή κακώς θα έχει μια σημαντική πρόγευση από την Εποχή του Υδροχόου.  Θα το αντιληφθούμε περαιτέρω όταν περάσει κι ο Πλούτωνας στον Υδροχόο τον Μάρτιο του 2023, γράφει η Άση Μπήλιου.

Το νέο μεγάλο κεφάλαιο στον πλανήτης μας ανοίγει με την είσοδο της εποχής του Υδροχόου, το ζώδιο που σχετίζεται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών ιδεωδών, της ρομποτικής, των αερομεταφορών, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, των υπολογιστών, του διαδικτύου.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Ο Υδροχόος έχει ως κέντρο τον άνθρωπο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο δρόμος για την κόλαση πολλές φορές είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις, υπογραμμίζει η Άση Μπήλιου.

Μάλιστα, τονίζει ότι ο Υδροχόος έχει μεν ως κέντρο τον άνθρωπο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο δρόμος για την κόλαση πολλές φορές είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις.

Όταν ο Κρόνος και ο Δίας συναντιούνται, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ωστόσο, επειδή ο Κρόνος έχει να κάνει με την αφοσίωση και την ευθύνη, χρειάζεται να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη διατήρηση μας.

Το ζώδιο του Υδροχόου, όπου θα λαμβάνει χώρα αυτό το Ουράνιο πυροτέχνημα στις 21/12, είναι το ζώδιο της ανεξαρτησίας, της επανάστασης, της αναρχίας, των προοδευτικών αντιλήψεων. Αν μη τι άλλο, στην καινούρια χρονιά θα αρχίσει να φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος, υποστηρίζει η αστρολόγος.

Live παρακολούθηση του φαινομένου

Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, διοργάνωσε χθες ζωντανή μετάδοση της σπάνιας συνόδου του Δία και του Κρόνου, στο  Youtube, του Sparta Astronomy – Dios Kouroi.

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου θα πραγματοποιήσουν, επίσης, διαδικτυακή παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, στις 17:30 live στο youtube, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής μετάδοσης, θα συζητηθεί και αναλυθεί η αστρονομική ερμηνεία του «αστέρα των Χριστουγέννων», των συνόδων των πλανητών και του εντυπωσιακού χειμερινού ουρανού.

Συνωμοσιολογία για το τέλος του κόσμου

Πάντως, το αποψινό κοσμικό φαινόμενο μοιάζει να εξάπτει και την φαντασία των καταστροφολόγων που ανά εποχές προβλέπουν, με διάφορες αφορμές το … τέλος του κόσμου!

Κάποιοι μάλιστα το συνδυάζουν με την ημερολόγιο των Μάγιας και τον πιο πολυσυζητημένο μύθο όλων των εποχών που κυριάρχησε πριν 8 χρόνια και σύμφωνα με τον οποίο θα έρχονταν η ολοκληρωτική καταστροφή του κόσμου στις 21/12/2012 καθώς ένας από τους κύκλους του ημερολογίου σταματάει το μέτρημα του χρόνου στην συγκεκριμένη ημερομηνία. Τότε τα σενάρια καταστροφολογίας φέρεται να τα ξεκίνησε ένας Αμερικανός ιστορικός τέχνης το 1987.

Η νέα παράλογη θεωρία καταστροφολογίας  ήρθε στο φως πριν από λίγους μήνες, όταν ένας ευαγγελιστής πάστορας, ο Πολ Μπέγκλεϊ, προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Η θεωρία του βασίζεται και πάλι στο ημερολόγιο των Μάγια το οποίο ισχυρίζεται ότι…. διαβάζαμε λάθος στο παρελθόν, θέτοντας ως νέα ημερομηνία καταστροφής του κόσμου την φετινή  21η Δεκεμβρίου, δηλαδή …σήμερα!!

Διαφήμιση