Αρχική Special Topics Μετά από 800 χρόνια το “αστέρι της Βηθλεέμ” ορατό από κάθε γωνιά...

Μετά από 800 χρόνια το “αστέρι της Βηθλεέμ” ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη

0
διάστημα - αστέρια
Εικόνα: unsplash/NASA
Διαφήμιση

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φέρνουν μαζί τους ένα θαύμα. Μετά από 800 χρόνια η ανθρωπότητα έχει την δυνατότητα να αντικρίσει και πάλι το αληθινό “αστέρι της Βηθλεέμ”. Το πιο λαμπρό αστέρι, το “αστέρι της Βηθλεέμ” ή αλλιώς “Χριστουγεννιάτικο αστέρι”, θα είναι ορατό στις 21 Δεκεμβρίου από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πώς όμως θα συμβεί αυτό το υπέρλαμπρο και εντυπωσιακό γεγονός; Πώς μπορούμε να απολαύσουμε το θέαμα;

Ο ουρανός θα λάμψει στις 21 Δεκεμβρίου, όταν ο Δίας και ο Κρόνος θα έρθουν σε απόσταση 0,1 μοιρών μεταξύ τους, σχηματίζοντας τον πρώτο “διπλό πλανήτη” και δημιουργώντας μία έντονη λάμψη, γνωστή ως το “αστέρι της Βηθλεέμ” ή “Χριστουγεννιάτικο αστέρι”. 

Η μεγάλη σύζευξη, η πλανητική αυτή ευθυγράμμιση, έχει να συμβεί 800 χρόνια. Οι πλανήτες έρχονται σε ευθεία με τέτοιο τρόπο περίπου κάθε 20 χρόνια. Ωστόσο, συγκεκριμένα η συνάντηση του Κρόνου και του Δία, σε τόσο κοντινό σημείο έχει να συμβεί από τις 4 Μαρτίου του 1226.

Η ευθυγράμμιση Δία και Κρόνου

Οι τροχιές του Δία και του Κρόνου ευθυγραμμίζονται κάθε 20 χρόνια με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο Δίας περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κάθε 12 χρόνια, ενώ η τροχιά του Κρόνου διαρκεί 30 χρόνια. Έτσι, κάθε δύο δεκαετίες ο Κρόνος εφάπτεται με τον Δία, σύμφωνα με τη NASA.

Ωστόσο, η σύζευξη του 2020 είναι ιδιαίτερα σπάνια καθώς οι πλανήτες δεν έχουν έρθει σε τόσο κοντινή απόσταση εδώ και 800 χρόνια. 

Αποτέλεσμα αυτής της τόσο κοντινής ευθυγράμμισης των δύο πλανητών είναι, η δημιουργία του σπάνιου φαινομένου των “δύο πλανητών” και η τεράστια λάμψη που θα εκπέμψει αυτή η σύζευξη, το ονομαζόμενο “αστέρι της Βηθλεέμ”, που θα είναι ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Πως θα δούμε αυτή την έντονη λάμψη στον ουρανό

Το “αστέρι της Βηθλεέμ” θα είναι ορατό από κάθε σημείο του πλανήτη. Για να το δει κανείς αρκεί να κοιτάξει στον ουρανό 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, στις 21 Δεκεμβρίου. 

Οι κάτοικοι στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το φαινόμενο για μία ολόκληρη εβδομάδα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠασσιφλόρα: Το βότανο με τις ηρεμιστικές ιδιότητες
Επόμενο άρθροΠοιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο COVID-19