Αρχική COVID-19 Πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ ο COVID-19 

Πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ ο COVID-19 

0
κορονοϊός σκαι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πληθυσμό 330 εκατομμύρια, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν διαπιστωθεί 17,5 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19. Και 320 χιλιάδες θάνατοι λόγω αυτής της νόσου.

  • Δηλαδή η θνητότητα λόγω COVID-19 είναι περίπου 1,9%.
  • Το 0,1% του συνολικού πληθυσμού στη χώρα, απεβίωσε λόγω κορονοϊού.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στις ΗΠΑ.
Και κινδυνεύει να υπερκεράσει τις εφεδρείες του υγειονομικού συστήματος. Και πιθανώς να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού αριθμού ανθρώπινων ζωών.

Σε τι αντιστοιχεί ο ημερήσιος ρυθμός θνητότητας από COVID-19

  • Στις 2.988 χαμένες ζωές κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.
  • ‘Η σε συντριβή 15 αεροσκαφών τύπου Airbus 320 με 150 επιβάτες το καθένα, κάθε ημέρα.

Επίπτωση της πανδημίας COVID-19 σε σχέση με τις κυρίαρχες αιτίες θανάτου

Μια χρήσιμη προσέγγιση για να αναλογιστούμε την επίπτωση της πανδημίας COVID-19 είναι να τη συγκρίνουμε με τις κυρίαρχες αιτίες θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνέκρινε τους θανάτους λόγω COVID-19 κατά τη διάρκεια μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2020 με τους θανάτους κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2018.
Η λοίμωξη COVID-19 ανήλθε στην:

  • 3η θέση των αιτιών θανάτου για τα άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών.
  • 2η συχνότερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες των 85 ετών και άνω.

Οι ενήλικες 45 ετών και άνω ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν λόγω COVID-19 συγκριτικά με άλλες ασθένειες, όπως χρόνια νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, τροχαία ατυχήματα, υπερδοσολογίες φαρμάκων, αυτοκτονίες ή ανθρωποκτονίες.

Αντίθετα, για τα άτομα που είναι νεότερα από 45 ετών, άλλες αιτίες θανάτου υπερτερούν. Όπως υπερδοσολογίες φαρμάκων, αυτοκτονίες, τροχαία ατυχήματα, κακοήθειες και ανθρωποκτονίες.

Ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους η απειλή από COVID-19 μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Από τον Οκτώβριο 2020 έως σήμερα υπολογίζεται ότι η θνητότητα έχει περαιτέρω αυξηθεί.
Μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2020 και της 13ης Δεκεμβρίου 2020 ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στη λοίμωξη COVID-19 τριπλασιάστηκε από τους 826 στους 2430 θανάτους ημερησίως.

Για συγκριτικούς λόγους, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο (που αποτελούν τις δύο κυριότερες αιτίες θανάτου για δεκαετίες), υπολογίζεται στους 1700 και 1600 θανάτους την ημέρα, αντίστοιχα.

COVID-19: Πιο θανατηφόρος από την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο

  • Με δεδομένο ότι τα ποσοστά θνητότητας από COVID-19 ξεπερνούν σαφώς αυτά τα όρια, η COVID-19 έχει γίνει πιο θανατηφόρος από την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο.
  • Η θνητότητα επίκειται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς αναμένεται να αυξηθεί η μεταδοτικότητα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος λόγω της πανδημίας μεταφράζεται και σε μείωση των συνολικών δεικτών υγείας του γενικού πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι οι πλεονάζοντες θάνατοι μπορεί να ανέλθουν έως και στο 20% των καταγεγραμμένων θανάτων λόγω COVID-19.

Παράλληλα, ο θάνατος λόγω COVID-19 είναι ιδιαίτερα σημαντικός όπως και με κάθε μεταδοτική νόσο γιατί συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο νόσησης και θανάτου και για τους ανθρώπους που αποτελούν στενές επαφές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη όλος ο πληθυσμός να λαμβάνει μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση σωματικής απομάκρυνσης παραμένει ακόμα απολύτως επίκαιρη.

Διαφήμιση